Overgeven of braken: hoe gebeurt het?

Overgeven of braken is het legen van de maag via de slokdarm en de mond. Het is een reflex van het lichaam waar je in de meeste gevallen geen controle over hebt. Doorgaans is overgeven positief voor het lichaam. Door te braken brengt je maag de stoffen die niet in het lichaam mogen komen weer naar buiten.

Vlak voor iemand overgeeft, heeft hij vaak last van een misselijk gevoel, moet hij kokhalzen en ziet hij bleek. Het overgeven zelf is niet aangenaam, maar vaak noodzakelijk om de slechte stoffen kwijt te geraken.

Het proces van overgeven verloopt in een aantal fasen:

  1. Eerst wordt er diep ingeademd. Het middenrif wordt daarbij omlaag getrokken
  2. Door het aanspannen van de tussenribspieren en een deel van de buikspieren wordt een uitademingsbeweging gemaakt. De glottis (ruimte tussen de stembanden) blijft gesloten, zodat de lucht niet uit de longen kan ontsnappen en er een sterke verhoging van de druk in de buik- en borstholte ontstaat.
  3. Doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag verslapt, bevordert de maag het braken. Zo trekken ook de spieren van de maagwand samen. De maaginhoud wordt in de slokdarm geperst, waarna deze het snel omhoogstuwt.
  4. Door een zenuwreflex, waarbij de prikkels ontstaan in de buikholte, de slokdarm, de maag en in de hersenen zelf, zul je beginnen braken.
Lees meer over: braken , maag , misselijk , misselijkheid , overgeven , slokdarm