10 slaaptips voor een langere en betere nachtrust

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Maar kleine veranderingen aan je slaap- en leefgewoontes kunnen al een hele stap vooruit betekenen. Een goede nachtrust begint bij goede slaaphygiëne. De volgende tien slaaptips zullen je helpen om slapeloosheid tegen te gaan of te voorkomen. Houd de volgende tien gouden regels in acht, je zal een betere nachtrust hebben en je zal beter uitgeslapen zijn overdag.

  1. Houd een constant slaappatroon aan. Telkens gaan slapen op eenzelfde uur en ook weer opstaan op hetzelfde tijdstip is goed voor je nachtrust. Je zal ‘s avonds na verloop van tijd moe worden op hetzelfde tijdstip en beter uitgerust zijn door de dag.
  2. Creëer een aangename slaapomgeving. Je houdt de temperatuur, de lichtinval en het geluid in je slaapkamer onder controle. In de slaapkamer mag het niet te koud maar ook niet te warm zijn. Je slaapt beter met zo weinig mogelijk licht en geluid. Huisdieren houd je bovendien beter uit de slaapkamer. 
  3. Zorg voor een comfortabel bed. Het is moeilijk om in slaap te vallen op een matras die te hard of te zacht is, of in een bed dat te klein of te oud is.
  4. Doe aan lichaamsbeweging. Regelmatig aan sport doen, zoals lopen of zwemmen, verlicht de spanningen die zich dagelijks in je lichaam ophopen. Minder spanningen in het lichaam betekent een betere nachtrust. Let wel op! Vermijd inspanningen vier uur voor het slapengaan, dat heeft juist een omgekeerd effect!
  5. Vermijd cafeïne. Vermijd cafeïnehoudende drankjes zoals koffie en thee – vooral ’s avonds. Cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft en veroorzaakt daardoor slapeloosheid. Cafeïne blijft lang doorwerken (tot 24 uur!). Drink daarentegen warme melk of kruidenthee voor het slapengaan.
  6. Eet niet te veel. Te veel eten en alcohol drinken – vooral ’s avonds – heeft een negatieve invloed op je slaappatroon. Alcohol zorgt er misschien voor dat je sneller in slaap valt, maar je slaap er wel slechter door en je wordt sneller wakker.
  7. Rook niet. Roken veroorzaakt slapeloosheid. Rokers slapen minder lang en worden ’s nachts vaker wakker.
  8. Probeer te ontspanning alvorens het slapengaan. Geniet van een warm bad, luister naar ontspannende muziek of doe aan yoga om lichaam en geest te ontspannen.
  9. Schrijf over je zorgen. Als je de slaap niet kan vatten omdat je ligt te piekeren over allerlei zorgen en beslommeringen, probeer ze dan eens op te schrijven in een dagboek. De bedoeling is dat je piekeren in bed afleert.
  10. Pieker niet in bed. Wanneer je niet kan slapen, blijf dan niet in bed liggen woelen en nadenken maar sta op en doe iets wat je kalmeert. Lees een boek, luister naar rustige muziek of drink warme melk. Probeer daarna nog eens te slapen.