Reizigersdiarree of turista

Reizigersdiarree of turista is een probleem dat veel voorkomt bij mensen die naar ontwikkelingsgebieden reizen. Risicogebieden zijn ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. In Noord-Amerika, Europa, Australië of Japan zul je er niet zo snel last van hebben.

Oorzaken Reizigersdiarree

In de meeste gevallen (80%) is turista het gevolg van een bacteriële infectie, vaak de bacterie E.coli, maar ook Campylobacter, Shigella of Salmonella. Die bacteriën zitten vaak in ongaar of rauw voedsel, besmet voedsel of besmet water. In 20% van de gevallen is een virus of een parasiet de boosdoener.

Symptomen reizigersdiarree of turista

Reizigersdiarree kan milde tot ernstige vormen aannemen. De meeste mensen krijgen in de eerste twee weken na hun aankomst te kampen met turista. Mogelijke symptomen zijn:

Behandeling turista

Gun je maag de nodige rust. Eet een paar uurtjes niets totdat je beter voelt. Neem frequent kleine slokjes water (uit een fles of gekookt water).Neem een orale rehydratievloeistof (ORS) als je denkt dat het nodig is. Kinderen kun je best altijd een ORS geven. Meng het poedertje met gekookt water of water uit fles. Volg een eenvoudig dieet van beschuit, toast, rijst, brood, aardappelen of bananen.  

Als je geen koorts hebt en geen bloed in je stoelgang, mag je een antidiarreemiddel innemen. Neem altijd zo’n middel mee in je bagage. In de meeste gevallen gaat het om de transitremmer loperamide (Imodium®). Heb je wel koorts of bloed in je stoelgang, dan kan je best zo gauw mogelijk een dokter raadplegen. Die kan je antibiotica voorschrijven. Je kan ook voor je vertrek preventief een bezoek brengen aan je huisarts. Die kan je een antibioticum voorschrijven dat je mee kan nemen in je bagage.

Voorkomen

Kraanwater vormt een groot risico, vermijd dit dus. Let ook op met ijsklontjes in je drank. Vermijd zuivelproducten, gerechten met rauwe of niet doorbakken vis of vlees, rauwe groenten en fruit. Best koop je ook geen voedsel van straatventers.