Passiefhuizen

Energiezuinig leven en wonen wordt steeds belangrijker. Meer en meer mensen kiezen ervoor om een passiefhuis te bouwen. Een verminderd energieverbruik is immers zowel vanuit ecologisch als economisch standpunt interessant. Het energieverbruik van een passiefhuis ligt over het algemeen zo’n 75% lager dan een traditionele nieuwbouwwoning. Hoe ziet een passief huis er juist uit? En hoe werkt het? Dat kan je hieronder lezen.

Wat is een passiefhuis?

In een passiefhuis wordt getracht om zowel in de zomer als in de winter een goed binnenklimaat te behouden, zonder gebruik te maken van de traditionele verwarming. Zo’n huis moet aan bepaalde eisen voldoen:

Ten eerste is de isolatie veel dikker dan in traditionele woningen, en de ramen bestaan uit drievoudige beglazing met thermisch onderbroken schrijnwerk.

Daarnaast zijn alle naden of kieren luchtdicht gemaakt met kleefband of folie, zodat de warmte hier niet kan verdwijnen.

Een passiefhuis wordt op zo’n manier opgebouwd, dat er zoveel als mogelijk geprofiteerd kan worden van zonne-instraling, om zoveel mogelijk warmte te kunnen terugwinnen. Het komt er dus op neer om zoveel mogelijk glas op het zuiden te richten, zodat een maximale hoeveelheid zonlicht het huis kan binnendringen. Belangrijk hierbij is uiteraard dat je bouwgrond juist georiënteerd is.

De ventilatie wordt in passiefhuizen voortdurend door een balansventilatie gestuurd. In de winter verwarmt de uitgaande lucht de koude verse lucht in de warmtewisselaar. Bovendien kan de verse lucht worden aangezogen via een buis in de grond, om in de winter de buitenlucht te kunnen voorverwarmen. In de zomer wordt de gekoelde lucht uit de grondbuis rechtstreeks de woning in geblazen. Op die manier zijn de klassieke radiatoren niet meer nodig. Een naverwarming op het ventilatiesysteem volstaat.

Bovendien wordt bij passief wonen gekozen voor huishoudapparaten met het A+ label. 

Ontstaan van passiefhuizen

Het eerste passiefhuis is in 1977 in Scandinavië gebouwd. Dit was nog niet zo ver gevorderd als de passiefhuizen van vandaag, maar werd wel volgens het concept van passieve energie gebouwd. Het passiefhuis dat vandaag als model gebruikt wordt, werd in 1991 in Duitsland gebouwd. 

Hoe ziet een passiefhuis eruit?

Omdat het concept uit Scandinavië komt, worden de meeste passiefhuizen nog steeds gebouwd volgens een houtskeletconstructie. In België overweegt echter het bakstenen huis. Daarom zoeken vel bedrijven naar mogelijkheden om passiefhuizen met de traditionele materialen te bouwen, zodat het huis er van buiten uitziet als een klassieke pastorijwoning.