Hoestsiroop bij een verkoudheid

Iedereen heeft wel eens last van hoesten. Hoesten kan erg vervelend zijn, maar is eigenlijk een positief verschijnsel. Door te hoesten probeert je lichaam je luchtwegen vrij te maken van ongewenste indringers als slijmen.

In de meeste gevallen ligt een verkoudheid aan de basis van het hoesten. Kinderen moeten vaker hoesten dan volwassenen, omdat zij vaker verkouden zijn.

Verschillende soorten hoest

Hoesten verloopt niet altijd op dezelfde manier. Bij verkoudheden moet je vaak hoesten om de overtollige slijmen af te voeren, maar er bestaat ook een droge hoest of prikkelhoest, die vaak geen rechtstreeks aantoonbare oorzaak heeft.

Wanneer hoestsiroop nemen?

Als je slijmen ophoest, kan je best geen hoestsiroop gebruiken. Het is juist goed dat je de slijmen ophoest, dus je moet je hoest dan zeker niet proberen te onderdrukken. Neem enkel hoestsiroop als je last hebt van droge hoest, best op aanraden van je huisarts.

Is hoestsiroop veilig?

Veel hoestsiropen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat ze veilig zijn. Bijwerkingen van hoestsiroop kunnen bestaan uit slaperigheid, huiduitslag, jeuk en coördinatiestoornissen. Wees er dus voorzichtig mee, zeker bij kinderen. Geef geen hoestsiroop aan kinderen jonger dan vijf jaar oud.