Cholesterol: slechte gewoonten

Een te hoog gehalte aan slechte cholesterol kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook in de hand gewerkt worden door slechte leef- en eetgewoonten. Hier vind je een aantal slechte gewoonten die als je ze afleert het risico op een te hoog cholesterolgehalte aanzienlijk kunnen beperken.

Niet op je eten letten

Een gezond gewicht behouden en obesitas vermijden zijn  twee pijlers waar je je zeker aan moet houden als je een te hoog cholesterolgehalte wilt voorkomen. Een goede en eenvoudige manier om te vermageren is je porties te verkleinen. Sommige mensen eten gewoon veel te grote porties.

Met boter koken

Een gewoonte die erg moeilijk af te leren is, is koken met veel boter. Boter kun je beter vervangen door plantaardige oliën, zodat je gehalte aan ‘goede’ cholesterol zal verhogen. Het zal even wennen zijn aan de smaak,maar veel mensen vinden plantaardige oliën als olijfboter zelfs beter smaken.

Iedere dag vlees eten

Vlees eten bij ieder maaltijd is nog zo’n gewoonte die goed ingeburgerd is. Voor veel mensen is de maaltijd niet ‘af’ zonder lekker stukje vlees. Dit terwijl het erg gezond eens af te wisselen met vis- of vegetarische maaltijden! Vette vis als tonijn, zalm of forel bevat veel omega 3-vetzuren die het gehalte goede cholesterol verhogen.

Te weinig groenten en fruit eten

Per dag zou je minstens 5 porties groenten en fruit moeten eten. Wie zich daaraan houdt, heeft meestal een lager cholesterolgehalte.