Zwemmerseczeem

Een andere term voor zwemmerseczeem is voetschimmel of tinea pedis. Dit is geen eczeem, maar een infectie van de nagels en/of de hoornhuid van de voet, veroorzaakt door schimmels. Vaak wordt schimmel veroorzaakt door een combinatie van verschillende soorten schimmels uit de groep van de dermatofyten. Zwemmerseczeem komt voor bij huid die een verstoorde zuurgraad heeft. Een neutrale zuurgraad biedt bescherming tegen voetschimmels. die zuurgraad kan worden verstoord door overmatig gebruik van zeep bij het wassen, of door het niet goed afspoelen van de zeep. Zwemmerseczeem komt veel voor: ongeveer 10 tot 15 % van de volwassenen komt hiermee in aanraking.

Uitzicht

Je herkent zwemmerseczeem aan de huid: deze is wit en schilfering, week en/of rood gekleurd. Vaak komen ook blaasjes voor op de huid. De nagels worden geel en brokkelig, dit worden schimmelnagels of onychomycose genoemd. Dezelfde huidafwijkingen kunnen echter ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Om zeker te zijn moet de huid onder een microscoop worden bekeken.

Waar komt het voor?

Zwemmerseczeem komt het vaakst voor aan de voeten, meer bepaald tussen de tenen. Deze kan verder ook nagels aantasten, of zelfs de hele voet.

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Zwemmerseczeem is besmettelijk. Het wordt overgedragen van persoon op persoon, en dit gebeurt vaak in sportaccommodaties zoals zwembaden, waar men op blote voeten rondloopt (vandaar de naam zwemmerseczeem). Andere oorzaken zijn vochtige omgevingen, slechte voethygiëne, en genetische risico’s.

Behandeling zwemmerseczeem

Indien je last hebt van zwemmerseczeem, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Deze onderzoekt of er wel degelijk een schimmelinfectie aanwezig is. Wanneer deze aanwezig is op de huid, zal de dokter een anti-schimmelcrème, een lotion, een huidspray, of een pillenkuur voorschrijven. Een andere optie is de nagel te verwijderen, om daarna het nagelbed met een crème te behandelen.

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen om het risico op zwemmerseczeem te verkleinen. Volledig beschermd tegen voetschimmels ben je echter nooit.

Eén van de belangrijkste preventiemaatregelen is het dragen van (gesloten) badslippers in kleedkamers en openbare sauna- en douchegelegenheden. Daarnaast is het ook belangrijk om je voeten te wassen met weinig of geen zeep, en deze na het wassen goed af te drogen tussen de tenen.

Indien je ten slotte toch last hebt van voetschimmel, is het belangrijk deze snel te behandelen en te voorkomen dat andere gezinsleden ook geïnfecteerd worden.