Zonnepanelen terugverdienen

Een van de belangrijkste en meest doorslaggevende voordelen van de installatie van zonnepanelen is de relatief snelle terugverdientijd van de initiële investering. Zoals de term waarschijnlijk al doet vermoeden, geeft de terugverdientijd de periode aan waarin je de aankoopprijs zult recupereren door de lagere energiekosten.

Hoe lang is die terugverdientijd?

Op die vraag is geen precies antwoord te geven. De terugverdientijd hangt namelijk af van een hele reeks variabelen. Hieronder staan kort de belangrijkste factoren opgesomd:

  • De energiezuinigheid van je woning:
    Als je woning slecht geïsoleerd is en dus weinig energiezuinig, dan zal het rendement van de opgewekte zonne-energie ook maar minimaal zijn. Zorgen voor een goede dakisolatie is dus al een belangrijke eerste stap in de goede richting. Een balansventilatiesysteem dat de warmte binnenshuis hergebruikt en verse lucht aanvoert, is een tweede maatregel die het nemen waard is.
  • Het rendement van de zonnepanelen
    Het aantal zonnepanelen, het type en de kwaliteit zijn van grote invloed op de uiteindelijke opbrengst en de levensduur van de zonne-energie. Daarnaast spelen de hellingshoek waarin de panelen gemonteerd zijn, de zonoriëntatie en het aantal uren zon per jaar natuurlijk ook een grote rol.
  • De toekomstige prijs van stookolie en aardgas
    Hoe hoger de energieprijzen zijn, des te meer de energieleverancier zal betalen voor de reststroom die je aan het stroomnet levert. Dat kan de terugverdientijd aanzienlijk verlengen of verkorten.
  • De leeftijd van je woning
    Nieuwbouwwoningen hebben een langere terugverdientijd. Dat is te wijten aan de beperkte fiscale aftrek. Bestaande woningen hebben wel recht op een volledige belastingsaftrek. 
  • En niet te vergeten je persoonlijke energieverbruik
    Het aantal gezinsleden, het gewenste comfort en dergelijke meer, zijn natuurlijk ook van invloed op de terugverdientijd. Hier dien je zelf de keuze te maken om verder te gaan met minder comfort en de terugverdientijd te minimaliseren, of deze variabele stabiel te houden. Niet iedereen geeft immers graag het leven op dat hij of zij gewend is, en vaak is dat in gezinnen met kinderen ook niet erg gemakkelijk.