Zinken dakgoot herstellen

Bij een klein scheurtje in een zinken dakgoot is het aangewezen polyesterplamuur kopen. Er bestaan twee soorten polyesterplamuur:

  • Hars en glasvlies
  • Een kant-en-klaar mengsel met glasvliesvezels

Beide producten vind je in een doe-het-zelfwinkel.

Aan de hand van de gebruiksaanwijzingen die aangegeven zijn op de verpakking kan je de gaatjes opstoppen. Zorg er vooral voor dat de dakgoot proper en droog is bij het aanbrengen van het product. Zo zal het product zich beter aanhechten. Let er bovendien op dat je het polyesterplamuur niet te dik aanbrengt. Een dikke laag kan ervoor zorgen dat blaadjes of ander vuil blijven steken, waardoor opstoppingen zich gemakkelijker vormen.

Het vernieuwen van een zinken dakgoot

Als de dakgoot nog in goede staat is, maar er enkele kleine probleempjes zich voordoen, kan je de dakgoot beschermen met een ‘zinkvernieuwer’.  Door deze aan te brengen kan de levensduur van de dakgoot verlengd worden. Voor je dit product aanbrengt is het best de gebruiksaanwijzingen grondig na te lezen. Ook bij het aanbrengen van de zinkvernieuwer is het aangewezen de dakgoot proper en droog te maken.

Bij het aanbrengen van de zinkvernieuwer heb je nodig:

  • Een staalborstel die ervoor zorgt dat het metaal terug blinkt
  • Een blokwitter om de zinkvernieuwer aan te brengen
  • Handschoenen, zodat de zinkvernieuwer geen vlekken maakt op de huid. Polyurethaan, de stof waarvan zinkvernieuwer gemaakt is, zorgt er immers voor dat er zwarte vlekken op de huid komen die niet verwijderbaar zijn

Ernstige schade aan een zinken dakgoot

Als de dakgoot te ernstig beschadigd is, is het aangewezen een nieuwe dakgoot te plaatsen. Een zinken dakgoot bestaat uit één stuk, waardoor het niet mogelijk is slechts een deel van de dakgoot te vervangen. Bovendien liggen de kosten voor een nieuwe zinken dakgoot vaak zeer hoog.

Meestal kiest men er dus voor een dakgoot uit een ander materiaal (pvc of polyester) te plaatsen, zodra de zinken dakgoot niet meer herstelbaar is. Om zeker te zijn dat je al dan niet een nieuwe dakgoot moet plaatsen, raden we je aan een loodgieter te bellen. Deze kan je aangepaste tips geven, en je helpen bij je keuze.

Lees meer over: dakgoot , dakgoten , herstellen , huid , zinken , zinkendakgoot