Werking van een zwemvijver

De zwemvijver is de nieuwste trend van het laatste jaar. Het combineert een mooi uitzicht op een natuurlijke vijver en het genieten van een zwempartij. Zo kun je er zowel in de zomer als in de winter van genieten. De lage kostprijs is voor de meesten ook een stevig argument voor de aanleg van een zwemvijver.

Het concept van een zwemvijver is vooral gebaseerd op de ecologische gedachte. Door het biologische filtersysteem wordt er niets van de natuur in en rond de vijver vervuild. Daarom is het filtersysteem niet minder goed. Integendeel, het zorgt voor glashelder water en vergt een minimum aan onderhoud.

Een zwemvijver bestaat uit twee delen: het zwemgedeelte en het filtersysteem.

Zwemgedeelte

Het zwemgedeelte bestaat, naar eigen voorkeur, uit de gewone gronden of uit een betonnen omhulsel. Mensen die graag een ruige en natuurlijke vijver willen, kiezen het eerste. Het tweede is voor mensen die iets meer zwemcomfort verkiezen.

Hoe je vijver eruit zal zien kies je volledig zelf. De kosten zijn minimaal en je kunt er het hele jaar van genieten.

Filtersysteem

Bij een zwemvijver is het filtersysteem zelfonderhoudend en volledig natuurlijk. Eerst wordt er een substraatlaag toegevoegd aan het filtergedeelte. Dat bestaat meestal uit kiezelsteen, zand of lavasteen. Lavasteen is ongetwijfeld het beste substraat. 

In dat substraat worden er dan moerasplanten geplant. Die zorgen voor een aanmaak van nuttige bacteriën die het water van de hele vijver zuiveren. Ze zorgen ook voor voldoende zuurstof in het water. Zo worden alle anaerobe bacteriën afgebroken en voorkomt men algenvorming.

De planten zorgen ook voor een mooi en natuurlijk uitzicht van de vijver. Hun wortels voorkomen het dichtslibben van het substraat. Het filtersysteem vergt dus vrijwel geen onderhoud.

Lees meer over: vijver , zwemgedeelte , zwemvijver