Waterpokken

Waterpokken, windpokken, wijnpokken of varicella is de naam van een besmettelijke, maar meestal onschuldige kinderziekte die zich uit in blaasjes op de huid en jeuk. In onze contreien krijgen bijna alle kinderen de ziekte.

Symptomen waterpokken

De waterpokken begint met lichte symptomen die op die van een verkoudheid lijken. Na een paar dagen verschijnen er rode vlekjes die zich zullen ontwikkelen tot met vocht gevulde blaasjes. De ziekte gaat gepaard met symptomen als lichte koorts, huilerig- en hangerigheid. Terwijl de blaasjes indrogen en korstjes vormen, komen er nieuwe vlekjes bij.

Oorzaak van waterpokken

Een infectie met het varicella-zostervirus ligt aan de basis van waterpokken. De besmetting gebeurt door contact met vochtdruppeltjes, bijvoorbeeld door te hoesten, of door lichamelijk contact. Een patiënt blijft besmettelijk totdat de blaasjes volledig uitgedroogd zijn. Dat duurt ongeveer 10 à 12 dagen. Nadat je één keer de waterpokken gehad hebt, blijf je voor de rest van je leven immuun.

Vooral kinderen tussen 2 en 8 jaar oud krijgen waterpokken. Waterpokken komen meestal voor in de late winter of in het vroege voorjaar. Volwassenen die de waterpokken krijgen hebben er over het algemeen meer lats an dan kindeen.

Behandeling waterpokken

Waterpokken genezen vanzelf. Er is dus geen speciale behandeling nodig. Het is wel belangrijk dat de blaasjes niet kapot gekrabd worden. Daar komen immers littekens van.

De waterpokken gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is dus niet nodig. Uitzieken is de boodschap. Mentholpoeder of producten op basis van lotio alba kunnen de jeuk helpen verzachten.

Bij ernstige ziekteverschijnselen of hoge koorts moet je de huisarts raadplegen. In dat geval kan er immers een vaccinatie zijn opgetreden.

Gevolgen

Als je eenmaal waterpokken gehad hebt, worden er in je lichaam antistoffen tegen het virus opgewekt. Zo kan je in de toekomst niet nog een keer de ziekte krijgen.

Personen met een lage of sterk verminderde weerstand kunnen de ziekte wel nog eens krijgen. Als je kind de waterpokken heeft, vermijd je best dat het in contact komt met andere kinderen, personen met een verzwakte weerstand of zwangere vrouwen. Op latere leeftijd kan het virus zich opnieuw manifesteren, maar dan  in de vorm van gordelroos of zona.

Voorkomen

Waterpokken voorkomen is eigenlijk een onbegonnen zaak. Een patiënt die waterpokken heeft is al besmettelijk voordat de ziekteverschijnselen optreden. Als je de waterpokken hebt, kan je best wel goed opletten met je hoesthygiëne. Gebruik een papieren zakdoekje dat je weggooit na het hoesten of niezen en was daarna je handen. Als je geen zakdoekje hebt, gebruik dan je handen en was ze erna. Sinds kort bestaat er wel een vaccin tegen de waterpokken, maar dit is niet verplicht, omdat waterpokken over het algemeen een mild verloop heeft.