Waarom kiezen voor kunstmatige inseminatie?

Kunstmatige inseminatie is een erg nuttige behandeling om zwanger te worden voor koppels die op de natuurlijke manier geen kinderen kunnen krijgen, voor vrouwen die graag alleen een kind zouden krijgen of voor homoseksuele koppels. De behandeling kan met het sperma van je eigen partner gebeuren, of met donorsperma. De redenen waarom koppels of vrouwen voor kunstmatige inseminatie kiezen, worden hieronder kort beschreven.

Mannen

Een eerste reden om voor kunstmatige inseminatie te kiezen, is wanneer de man een te laag aantal zaadcellen heeft of dat de zaadcellen niet van voldoende kwaliteit zijn.                                   

Een erectiestoornis kan ook een reden zijn om voor kunstmatige inseminatie te kiezen. Impotentie is een aandoening waarbij een man moeilijkheden heeft om een erectie te krijgen of te houden. Dat kan zowel fysieke als psychologische oorzaken hebben.

Bepaalde medische behandelingen hebben een nefast effect op de vruchtbaarheid van een man, zoals chemotherapie, radiotherapie of castratie om teelbalkanker te behandelen. Als je je om medische redenen moet laten castreren, maar wel graag nog kinderen wilt, kan je er altijd voor kiezen om de ingreep een staal zaadcellen in bewaring te geven voor later gebruik. 

Vrouwen

Kunstmatige inseminatie kan een oplossing bieden voor een verminderde vruchtbaarheid wanneer men spreekt van een cervicale factor. Onder normale omstandigheden bevat de baarmoederhals slijmen die de zaadcellen helpen om de weg te vinden van de vagina naar de baarmoeder. Men spreekt van een cervicale factor wanneer een vrouw tijdens de eisprong te weinig of geen baarmoederhalsslijm produceert. Het kan ook zijn dat het baarmoederhalsslijm niet van voldoende kwaliteit is en stoffen bevat die de zaadcellen doden. Bij kunstmatige inseminatie worden de zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst.

Een andere reden om voor kunstmatige inseminatie te kiezen is wanneer je als vrouw aan endometriose lijdt. Endometriose is een aandoening waarbij de baarmoederslijmvliezen zich buiten de baarmoederholte aan andere organen hechten. Het is geen levensbedreigende ziekte, maar kan wel onvruchtbaarheid tot gevolg hebben. Of je in aanmerking komt voor kunstmatige inseminatie, hangt echter af van de ernst van de endometriose. Wanneer de baarmoeder al beschadigd is, is de kans op een succesvolle inseminatie zo goed als onbestaande.

Het kan voorkomen dat het je als koppel niet lukt om kinderen te verwekken, maar dat er geen duidelijke medische oorzaak aan de basis van het probleem ligt. In vele gevallen zal kunstmatige inseminatie een betere behandeling zijn dan bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie, in de eerste plaats door de minder zware ingreep, maar daarnaast ook door het minder zware prijskaartje.