Voorzichtig met dat bolle buikje!

Zwanger zijn is een intense ervaring. Zowel voor jou als voor je partner. Hoewel er vooral in jouw lichaam van alles op til is. Je buik die steeds dikker wordt en zwangerschapskwaaltjes die te pas en te onpas opduiken horen er allemaal bij. Maar naarmate de zwangerschap vordert lijkt die groeiende buik soms echt in de weg te zitten.

Duwtje

Vanaf de vijfde maand zul je merken dat je al een redelijk buikje hebt. De foetus is immers ook al flink gegroeid. Toch is zo’n buikje niet altijd even gemakkelijk. Een vreemde die op de bus zijn elleboog ertegen duwt, een keukenkastje dat tegen je bolle buikje opent en ga zo maar door. In principe zijn die kleine tikjes niet zo erg en doen ze je baby geen kwaad. Je kleine spruit zit immers goed verstopt in je buik waar hij dubbel beschermd wordt: in de baarmoeder, omringd door vruchtwater en door de spieren van je buik en baarmoeder. Verder dienen je ruggengraat en je bekken ook ter bescherming van de foetus. Hij kan dus best tegen een stootje al raden we het af als je het kunt voorkomen. 

Extra opletten

Toch moet je nog steeds aandachtig blijven want wat voor jou als een lichte tik aanvoelt, is voor je baby misschien al een klap geweest. Een slag van een volwassene kan bijvoorbeeld harder aankomen dan je denkt. Als je dus een slag recht op je buik gehad hebt, laat het dan zeker even aan de gynaecoloog weten zodat hij kan checken of alles nog in orde is met de baby. Hij zal je dan aan de monitor leggen om onder andere de baby’s hartslag te checken. Verder moet je zelf ook opletten. Als je merkt dat je baby plots veel minder beweegt dan voorheen of als je vaginale bloedingen, contracties of krampen hebt in de eerstvolgende 12 uur na het incident, ga je best zo snel mogelijk naar een arts. 

Hoe voorkomen?

Natuurlijk is het altijd beter voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je kleine spruit zeker niets overkomt. Trek dus voor de zekerheid gemakkelijke schoenen -zonder hoge hakken en gladde zool- aan. Let ook op voor gladde plekken zoals een pas geboende vloer, sneeuw, water, natte bladeren enzovoort. Stap ook steeds voorzichtig uit je bad of douche, want daar glijd je al sneller uit. Trappen kunnen vaak ook glad zijn. Daarom houd je je beter aan de leuning vast. Ook in de auto is het belangrijk je kleintje goed te beschermen. Draag dus altijd -ook voor korte afstanden- je gordel!

Lees meer over: baarmoeder , baby , buik , foetus , zwanger , zwangerschap