Voordelen van borstvoeding

De meest gezonde voeding voor een zuigeling koop je niet in de winkel... Het lichaam van de moeder speelt in op de behoeften van het kind en de melk die haar lichaam aanmaakt bevat net die voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Hieronder vind je een opsomming van een tiental voordelen van borstvoeding, zowel voor de moeder als voor het kind.

Voor het kind

1. Via de borstvoeding van de eerste dagen krijgt het kind niet enkel voedingsstoffen, maar ook immunoglobines binnen. Deze stoffen versterken het immuunsysteem. In de loop van de borstvoedingsperiode wijzigt de samenstelling van de moedermelk, zodat het kind op verschillende momenten in zijn of haar ontwikkeling steeds de juiste voedingsstoffen toegediend krijgt.

2. Borstvoeding is gemakkelijk en steeds beschikbaar. De vloeistof heeft de juiste temperatuur en wordt gemakkelijk verteerd door het pasgeboren kind.

3. Baby’s die borstvoeding krijgen, lopen minder kans op het opdoen van infecties zoals oorontstekingen, maag-darmontstekingen en infecties van de luchtwegen.

4. Wanneer je je baby enkel moedermelk geeft, zal hij/zij minder vaak allergieën zoals eczeem of astma ontwikkelen.

5. Kinderen die met moedermelk grootgebracht worden, worden minder vaak getroffen door diabetes.

Voor de moeder

6. Bij borstvoeding komen in het lichaam van de moeder hormonen vrij die de contractie van de baarmoeder bevorderen. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder krimpt en gemakkelijker terug de vorm kan aannemen die ze voor de geboorte had.

7. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding helpt tegen osteoporose (of beenderverkalking), doordat het lichaam in die periode de stof calcium efficiënter benut.

8. Borstvoeding heeft een positieve invloed op premenstrueel syndroom (PMS) en gewichtsverlies. Dit komt omdat moeder die borstvoeding geven meer calorieën verbranden dan vrouwen die dit niet doen.

9. Op lange termijn lopen moeders die borstvoeding geven minder kans om getroffen te worden door borstkanker of kanker in de eierstokken.

Voor moeder en kind

10. Tot slot is borstvoeding goed voor moeder én kind. De moeder neemt de tijd om te ontspannen en samen te zijn met de baby. Dit bevordert de band tussen moeder en kind. 

Je merkt dus dat borstvoeding gezonder is voor het kind, omdat het de juiste voeding krijgt maar ook omdat het minder snel ziek wordt. Verder zien we dat ook het lichaam van de moeder positief beïnvloed wordt door de borstvoeding. Het gaat dus om een positieve wisselwerking: het geven van borstvoeding is niet enkel goed voor het kind, maar ook voor de moeder én de band tussen moeder en kind.