Vitamine C

We weten allemaal dat we voldoende vitamines en mineralen moeten opnemen in ons lichaam om gezond te blijven. Maar weet iedereen ook waarom deze vitamines nu zo belangrijk zijn en wat hun werking precies is? Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines. In dit artikel vind je meer informatie over de werking ervan.

Werking vitamine C

Vitamine C werkt als een antioxidant en is noodzakelijk voor de productie van collageen. Collageen is een stof die de weefsels in het lichaam vormt (de botten, het kraakbeen, de pezen en ligamenten). Ook helpt collageen het immuunsysteem te versterken.

Waar vind je het terug?

De beste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten en sapjes, papajavruchten, chilipepers, broccoli, aardappelen, boerenkool, rode kool, bloemkool, meloen, spruiten en tomaten.

Een tekort

Scheurbuik is de meest voorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C. Het treft de meeste celweefsels van het lichaam, bepaalde botten, tanden en bloedvezels.

De eerste klachten zijn vermoeidheid, zwakheid, geprikkeldheid, gewichtsverlies en vage spierpijn. Latere symptomen zijn bloedend tandvlees, wondjes die niet genezen, een ruwe huid en het afsterven van de spieren.

Een lage inname van vitamine C zou ook het niveau van lood in het bloed kunnen verhogen.

Ook al zijn er momenteel weinig mensen die lijden aan scheurbuik, toch zijn er veel personen die een tekort hebben aan vitamine C en dus hebben ze een hoger risico dat ze deze ziekte oplopen. Een tekort komt ook vaak voor bij oudere personen, alcoholisten en mensen met kanker. Ook wanneer iemand een lange tijd hoge dosissen van aspirine inneemt, kan het de absorptie van vitamine C verstoren, waardoor er ook een tekort ontstaat.

Vergiftiging

Tegenwerkende effecten van vitamine C-supplementen komen niet vaak voor. Toch kan een te hoge dosis hoofdpijn en darm- en urineproblemen veroorzaken. Ook nierstenen komen dan vaker voor.

Studies hebben bewezen dat dosissen vanaf 500 mg en meer de lichaamscellen kunnen beschadigen. Vooral mensen met bepaalde bloedaandoeningen zoals bloedarmoede, zouden hoge dosissen moeten vermijden. Ook kunnen hoge dosissen een effect hebben op andere medicatie, op bloedtesten die uitgevoerd worden bij diabetes en op testen die uitgevoerd worden om darmkanker vast te stellen.