Verloop van een keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby ter wereld gebracht wordt doordat hij uit de baarmoeder wordt gesneden. Ongeveer 15% van alle bevallingen gebeurt via een keizersnede. Deze methode is dan ook erg veilig. 

De risico’s

Ondanks de vele onderzoeken, die de veiligheid van de keizersnede fel verbeterd hebben, blijven er risico’s verbonden aan deze operatie. De belangrijkste risico’s bij de operatie zijn infecties, bloedverlies, complicaties bij de verdoving en bloedklonters. 

Een vreemde mythe is dat de baby door deze manier van bevallen een verlaagde overlevingskans heeft. Dit feit is op geen enkele manier wetenschappelijk onderbouwd en is dus bijgevolg niet waar.

Door de risico’s zijn artsen het met elkaar eens dat een natuurlijke bevalling beter is dan een keizersnede. Wanneer het niet nodig is ,moet er natuurlijk geen risico genomen worden omtrent de gezondheid van de moeder.

De oorzaken

Een keizersnede wordt zoals eerder gezegd alleen toegeschreven wanneer het echt nodig is. De bekendste en meest voorkomende problemen zijn: dat de baby te groot is, dat de baby in stuitligging ligt, dat er risico’s zijn in verband met ziektes of dat er een keizersnede bij een vorige bevalling plaatsvond.

Het is niet altijd het geval dat een moeder, die al een eerdere keizersnede had, in de toekomst ook altijd bevalt met een keizersnede. De oorzaak van de eerste keizersnede is mogelijk al verholpen of stelt zich niet voor bij de bevalling.

Lees meer over: bevalling , keizersnede