Vaccinatie tetanus

Sinds eind jaren ’50 is men in Nederland en België beginnen vaccineren tegen tetanus. Dat heeft het aantal slachtoffers verminderd tot enkele per jaar.

De basisvaccinatie wordt meestal al op erg jonge leeftijd toegediend. Die basisvaccinatie tegen tetanus bestaat uit drie inentingen, die met een maand tussentijd toegediend worden.

Volwassenen hebben in principe om de 10 tot 20 jaar een herhalingsspuit nodig. Deze gebeurt bij voorkeur in combinatie met een vaccinatie tegen difterie. Als iemand een risicowonde heeft (wonden die bevuild zijn met aarde of dierlijke uitwerpselen, prikwonden, bijtwonden, enz.), is een nieuwe inenting ook aangewezen.

Voor personen met een verhoogd risico, zoals reizigers of personen die vaak schaafwonden of sneetjes oplopen of met straatvuil, aarde of uitwerpselen in contact komen (door hun job of hobby) is een vaccinatie zeker aanbevolen. Ook zwangere vrouwen laten zich best vaccineren.

Het is volledig gratis om je te laten vaccineren tegen tetanus. De Vlaamse overheid stelt de vaccins gratis ter beschikking. In Nederland worden kinderen gratis ingeënt.