Type 2 diabetes

Diabetes type 2 komt veelal voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Dit hoewel ook kinderen en jonge volwassenen hiermee geconfronteerd kunnen worden.

Twee belangrijke oorzaken van type 2 diabetes zijn overgewicht en een langdurig gebrek aan beweging. Daarnaast wordt het risico ook verhoogd wanneer er gevallen bekend zijn in de familie.

Van alle diabetici heeft zowat 90 tot 95% van hen de type 2 variant.

In tegenstelling tot bij type 1, produceert het lichaam van iemand die type 2 diabetes heeft wel nog insuline. Het probleem ligt erin dat bij type 2 diabetes de insuline er klaarblijkelijk niet in slaagt zijn job te vervullen, namelijk het overzetten van glucose in onze cellen.

Meestal zijn de insuline receptoren op de cellen niet in staat om de insuline aan de cellen te binden opdat de cellen de glucose zouden kunnen opnemen

Wanneer de glucose niet door de cellen kan worden opgenomen, stapelt het zich op in de bloedsomloop. Een verhoogde suikerspiegel is hiervan het gevolg.

De alvleesklier schroeft op zijn beurt de productie van insuline op, om tegemoet te komen aan het verhoogde glucosegehalte in het bloed. Hierdoor stijgt het insulinegehalte buitensporig. Dit laatste kan leiden tot ernstige hartziekten en andere ernstige aandoeningen.

Op lange termijn kan het verhoogde glucosegehalte in het lichaam allerhande lichaamsfuncties in de war sturen en ernstige problemen met zich meebrengen.

Uiteindelijk is de kans ook groot dat de alvleesklier hierdoor schade oploopt en dat de productie van insuline helemaal stilvalt.

Ernstige complicaties die kunnen optreden zijn:

Gelukkig kunnen veel van de type 2 gevallen onder controle gehouden worden door de juiste behandeling. We denken dan aan een aangepast dieet, speciale tabletten en voldoende beweging.