Tourette en leerproblemen

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een erfelijke, genetische aandoening van de hersenen. De basale ganglia, die diep in de hersenen gelegen is, is anders van structuur bij tourettepatiënten. Deze neurologische gedragsstoornis die gepaard gaat met tics. Deze tics herhalen zich constant en zijn oncontroleerbaar. Het kunnen motorische tics zijn (bv. het knipperen met de ogen) of vocale tics (bv. het herhalen van woorden).

Onderzoeken hebben aangetoond dat Tourette vaker voorkomt dan eerst gedacht. De ziekte komt meestal op in de kindertijd, rond de leeftijd van 6 à 9 jaar. De diagnose wordt vastgesteld als de tics aantoonbaar zijn gedurende 12 maanden. Al kan het soms jaren duren tot de ziekte zich ontwikkelt en de symptomen opduiken.

Tussen de leeftijd van 21 en 24 jaar kunnen de tics die gepaard gaan met Tourette plots opkomen of net plots lichter worden. Vele kleine tics verdwijnen zelfs zonder enige behandeling. Indien de tics niet verdwijnen op deze leeftijd, is het zeer waarschijnlijk dat de patiënt zijn leven zal moeten leven met de tics.

Kan Tourette leerproblemen veroorzaken?

Niet enkel de tics die gepaard gaan met Tourette kunnen leerproblemen veroorzaken. Er wordt ook gedacht dat de verstoorde ontwikkeling van de basale ganglia die Tourette veroorzaakt, een invloed kan hebben op de leerprestaties. De basale ganglia sturen immers de bewegingen en zorgen ervoor dat we tal van informatie kunnen opnemen. Bij kinderen die leerproblemen hebben wordt dan ook heel vaak Tourette vastgesteld.

Maar ook kunnen storingen in de basale ganglia zorgen voor aandoeningen zoals OCS (obsessieve compulsieve stoornis) of ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder of hyperkynetische stoornis). Hoewel er op dit moment nog geen officieel bewijs is dat er een link is tussen Tourette en leerproblemen, wordt deze theorie door vele artsen aangenomen.

Tourettemedicatie en leerproblemen

De medicatie om de tics die gepaard gaan met Tourette te behandelen kan eveneens voor leerproblemen zorgen. Gewoonlijk worden kalmeringsmiddelen voorgeschreven om de tics in te tomen. Deze hebben echter een negatief effect op het leervermogen doordat de hele hersenfunctie vertraagd wordt. Hierdoor kan er minder informatie opgenomen en toegepast worden. Vaak wordt dan ook de voorkeur gegeven aan gedragstherapie.

Andere moeilijkheden veroorzaakt door Tourette

Kinderen met Tourette worden meestal belemmerd in hun sociale ontwikkeling en hebben moeite om zich sociaal te integreren. Ze kunnen vaak op niet veel begrip rekenen van anderen en zijn dan ook niet zelden het mikpunt van pesterijen. Naast angst, agressie en depressie kan ook dit kan leiden tot leerproblemen.

De omgeving inlichten over Tourette kan vaak hulpvol zijn zodat de omgeving meer begrip kan opbrengen voor deze ziekte.