Symptomen van een liesbreuk

De verschijnselen die gepaard gaan met een liesbreuk kunnen variëren van licht ongemak tot ernstige klachten. Er zijn een aantal concrete aanwijzingen die kunnen duiden op een liesbreuk:

  • Een uitstulping in de liesstreek of aan het scrotum. De uitstulping verschijnt langzaam, over een tijdspanne van enkele weken of enkele maanden. Mogelijk kan de bult van een liesbreuk ook plotseling opduiken na bijvoorbeeld het heffen van zware gewichten of een andere fysieke inspanning.
  • Een pijnlijk gevoel of ongemak aan de schaamstreek. Het ongemak wordt meestal groter bij lichamelijke inspanningen. Bij mannen kan een gezwollen scrotum voorkomen en vrouwen kunnen een bult in de huidplooi rond de schaamstreek krijgen. Let wel op: er zijn liesbreuken waarvan je niets merkt, en dus ook niets voelt.
  • Het ongemak wordt verlicht wanneer je gaat liggen. Dit is vooral het geval wanneer de liesbreuk groter wordt.

In sommige gevallen merk je een plots opkomende pijn. De hernia blokkeert het lieskanaal waardoor je misselijk wordt en moet overgeven.

Een liesbreuk of waterbreuk bij kinderen: symptomen

Een liesbreuk kan zowel bij kinderen als volwassenen voorvallen. Reeds tijdens de zwangerschap kan er spraken zijn van een liesbreuk bij de foetus. Liesbreuken komen vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes. Enkel jongetjes kunnen waterbreuken krijgen, dit is een toestand waarbij de balzak van de baby gevuld is met vocht. De oorzaak is een open verbinding met de buikholte

Indien een peuter of kleuter een liesbreuk heeft, zal het kind huilen en uitingen van pijn geven. Wanneer de buikinhoud beklemd geraakt door de liesbreuk, heeft het kind meer pijn. Dit komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. In het geval van beklemming van de buik, is het kind misselijk en moet het overgeven. Je merkt een liesbreuk bij jonge kinderen wanneer ze weigeren om te eten en uitzonderlijk veel huilen. Geklemde hernia’s moeten onmiddellijk geopereerd worden.