Spouwmuurisolatie

Als je een woning met niet-geïsoleerde spouwmuren renoveert, kan je meestal alsnog isolatiemateriaal aanbrengen om energie te besparen. Men spreekt dan van ‘na-isoleren’. In sommige situaties is na-isolatie niet mogelijk. In de andere gevallen kan je kiezen uit verschillende soorten materiaal voor het vullen van de spouw. De uiteindelijke kostprijs hangt af van verschillende factoren.

Wanneer is na-isoleren niet mogelijk?

  • Na-isoleren is geen optie in de volgende gevallen:
  • De muur is bedekt door een dampremmende laag in verf, tegels of bakstenen. In deze situatie moet je de spouw vrijlaten voor de noodzakelijke ventilatie.
  • De spouwmuur bevat veel luchtbruggen. In dit geval vergroot na-isolatie het gevaar voor condensatie en schimmelvorming.
  • De gevel bestaat uit stenen die niet bestand zijn tegen vorst. Het isolatiemateriaal zou hierdoor schade kunnen oplopen.
  • De muren tonen sporen van regendoorslag.

Welke materialen kan je gebruiken?

Je kan kiezen uit een gevarieerd aanbod aan materialen voor het vullen van de spouw, met verschillende eigenschappen. Schuim, vlokken en korrels zijn de bekendste opties.

Schuimvulling

Schuimvulling bestaat in twee types: Pur-schuim en UF-schuim.

Pur-schuim wordt in de spouw geïnjecteerd in vloeibare toestand en verandert in schuim onder invloed van een blaasmiddel. Dit is precisiewerk met een prima resultaat: de isolatiewaarde ligt hoog en zelfs de kleinste kieren zijn niet veilig voor Pur-schuim.

UF-schuim wordt vervoerd in vloeibare toestand en verandert in schuim bij blootstelling aan lucht. Dit schuim wordt gehard en in de spouw gespoten. UF-schuim wordt minder gebruikt voor na-isolatie omdat de schuimlaag kan loskomen van de spouw door krimping.

Vlokkenvulling

Isolatievlokken bestaan uit glas- of rotswol en worden in een grote dichtheid in de spouw geblazen. Vlokkenvulling biedt een degelijke isolatie, maar kan het niveau van Pur-schuim niet evenaren.

Korrelvulling

PS-parels en perlietkorrels zijn de meest gangbare materialen voor korrelvulling.

PS-parels zijn korrels uit polystyreen die men in de spouw injecteert. Onder invloed van een bindmiddel vormen de korrels een dichte massa in combinatie met de lucht in de spouw.

Perlietkorrels zijn minuscule korreltjes uit vulkanisch gesteente die men vanaf de buitenkant in de spouw blaast en vanaf de bovenkant stort.

Wat kost een na-isolatie?

De kostprijs voor na-isoleren is afhankelijk van de materiaalkeuze en de vormgeving van de muren, ramen en deuren in de woning. Een schatting maken is bijzonder moeilijk.