South Beach-dieet

Het South Beach-dieet werd bedacht door de Amerikaanse cardioloog Arthur Agatston, die zijn patiënten een gezond dieet wilde voorschrijven. De basisprincipes van het dieet berusten op het vermijden van slechte (verzadigde) vetten en slechte koolhydraten oftewel koolhydraten met een lage glycemische index. Je mag dus nog steeds koolhydraten eten, maar wel alleen goede koolhydraten. Volgens het dieet is de bloedsuiker van de westerse bevolking namelijk verstoord door het eten van slechte koolhydraten.

Goede en slechte koolhydraten in het South Beach-dieet

Volgens dokter Agatston hebben westerse mensen vaak een te hoge suikerspiegel in het bloed, dit door de voedingsmiddelen die te veel koolhydraten bevatten. . Het lichaam slaat vet op dat nooit verbrand wordt, omdat er nooit sprake is van voedseltekort. Een groot deel van dat opgeslagen vet is afkomstig van slechte koolhydraten oftewel geraffineerde koolhydraten. Maar er zijn ook goede koolhydraten, die vind je bijvoorbeeld in groenten en volkorenproducten.

Het South Beach-dieet maakt gebruik van de Glycemische Index. Dat is een schaal waarmee wordt gemeten hoe snel en hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na consumptie van 50 gram koolhydraten van een bepaald product.

Goede en slechte vetten in het South Beach-dieet

Een van de uitgangspunten van het South Beach-dieet is dat je geen onverzadigde vetten mag eten. Maar wat zijn die fouten vetten precies?

Vet is niet alleen schadelijk voor het menselijk lichaam, maar is ook belangrijk als energiebron. Vetzuren kunnen onderverdeeld worden in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten komen vaak voor in vetten die afkomstig zijn van dierlijke producten, onverzadigde vetten komen meestal voor in vetten die afkomstig zijn van plantaardige producten. Transvetten zijn onverzadigde vetten die bewerkt zijn en hetzelfde nadelige effect hebben als verzadigde vetten.

Slechte of verzadigde vetten vind je onder meer in varkensvet, rundsvlees en roomboter, goede vetten of onverzadigde vetten vind je onder meer in visolie (omega 3- vetzuren) en plantaardige olie zoals olijfolie.

(bv. in varkensvet en roomboter). Goede vetten of onverzadigde vetten vind je vooral in visolie (omega 3-vetzuren) en plantaardige olie (bv. olijfolie). Slechte vetten zijn verzadigde vetten, of transvetten (bv. in varkensvet en roomboter).

Drie fasen van het South Beach-dieet

Eerste fase

De eerste fase van het dieet is de ontwenningsfase. Deze duurt twee weken. In de eerste fase leer je voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten vermijden. Je mag dus geen brood, rijst, zuivelproducten en fruit eten. Gedurende deze weken eet je vooral mager vlees, magere vis, magere kaas en groenten. Om je bloedsuiker onder controle te krijgen en een verzadigd gevoel te krijgen, kun je veel eiwitten, vetten en goede koolhydraten consumeren. In die eerste fase zal je gemiddeld drie à zes kilo afvallen.

Tweede fase

Tijdens de tweede fase mag je geleidelijk aan producten met ‘goede koolhydraten’ aan je dieet toevoegen. Etenswaren met ‘goede koolhydraten’ zijn onder meer volkorenproducten, zilvervlietrijst en fruit. In de tweede fase val je af met een tempo van 0,5 à 1 kilo per week. Je moet de tweede fase volgen tot je streefgewicht bereikt is.

In de tweede fase val je af aan een tempo van 0,5 à 1 kilo per week. Geleidelijk aan mag je producten met ‘goede koolhydraten’ aan je voedsel toevoegen. Tot die etenswaren behoren onder meer fruit en volkorenproducten, rijst en zelfs pure chocolade.

Derde fase

Om een jojo-effect te voorkomen, met andere woorden te voorkomen dat je terug aankomt, is er een derde fase die in principe je hele leven duurt. In deze fase mag je alles eten, maar de basis van  je voedselpatroon wordt toch vooral gevormd door mager vlees en groenten, in combinatie met volkorenproducten en fruit.