Soorten zonnepanelen

Er zijn drie soorten zonnepanelen

  • Polykristallijne siliciumpanelen
  • Amorfe siliciumpanelen
  • Monokristallijne siliciumpanelen

Deze verschillende zonnepanelen worden op een andere manier geproduceerd en hebben elk een verschillend elektrisch rendement.

Zonnepanelen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen.

Productietechniek

De verschillende soorten zonnepanelen worden op een andere manier geproduceerd.

Monokristallijne cellen worden gemaakt door een staaf in gesmolten silicium te dompelen. Die staaf wordt daarna omhoog getrokken, met aan de punt een kristal. Het silicium dat gesmolten is zal de structuur van het kristal overnemen op het moment dat de staaf uit het gesmolten silicium getrokken wordt. Dat wordt daarna in plakjes of ‘wafers’ gesneden die cirkelvormig zijn.

Polykristallijne cellen daarentegen worden gemaakt door een vierkanten vorm te vullen met vloeibaar silicium. Dit is een stuk gemakkelijker dan het vorige productieproces. Het silicium wordt erna gekoeld en in een vorm gebracht. Omdat de kristallen elkaar vaak niet goed aansluiten is het rendement van de cellen wel lager dan bij monokristallijne cellen.

Het productieproces van amorf silicium is nog goedkoper. Daar wordt silicium opgedampt in verschillende dragers. Het rendement van de panelen die gemaakt worden daalt helaas ook wel. De vormgeving van amorf silicium is wel vrijer.

De opbrengst

Monokristallijne siliciumpanelen zijn dan wel het duurst, maar ze behalen wel het hoogste rendement. Toch worden ze slechts weinig gebruikt in grootschalige projecten. Ze worden vooral gebruikt op daken waar niet veel plaats is, en alsnog veel elektriciteit moet opgewekt worden.

Als je dak vrij groot is kan je best voor de andere twee soorten zonnepanelen kiezen. Deze zijn goedkoper in aankoopprijs. Als je een heel dak ermee vol kan leggen kan je er ook genoeg elektriciteit mee aanmaken.