Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is een vorm van kanker in de slokdarm. De slokdarm is een buis van ongeveer dertig centimeter die in de hals begint.

Symptomen slokdarmkanker

Oorzaken slokdarmkanker

Slokdarmkanker is het gevolg van een stoornis in het erfelijk materiaal van de slijmvliescel, die daardoor kwaadaardig wordt en naar omliggende weefsels kan uitzaaien. Slokdarmkanker komt ongeveer 20 keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar. Een aantal factoren die het risico op slokdarmkanker vergroten zijn: roken, drinken, brandend maagzuur, een ongezond dieet en zwaarlijvigheid.

Soorten

Er zijn twee soorten slokdarmkanker:

Plaveiselcelcarcinoom: ontstaat in de cellaag aan de binnenkant van de slokdarm

Adenocarcinoom: ontstaat in het klierweefsel.

Behandeling

Om slokdarmkanker te behandelen, kiest men meestal voor een combinatie van chirurgie, radiotherapie of chemotherapie. Om volledig te genezen van slokdarmkanker, is een operatieve ingreep waarbij de slokdarm of een deel ervan weggehaald wordt noodzakelijk. Alleen een erg kleine tumor kan via een endoscopie weggehaald worden. Bij slechts 60% van de patiënten is een operatie mogelijk. Bij de overige 40% heeft de ziekte zich al te veel uitgebreid.  In dat geval zal men overstappen op palliatieve zorg.

Voorkomen

Slokdarmkanker is niet helemaal te voorkomen, maar je kan het risico erop wel beperken door niet te roken, niet te veel alcohol te gebruiken, een gezond dieet te volgen en een gezond gewicht te hebben.