Slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van slaapproblemen. Dit komt vooral voor tussen de 6de en de 9de maand. Tijdens de eerste fase gebeurt net het omgekeerde: door de vele veranderingen in het lichaam, heb je net meer slaap nodig.

Oorzaken van de slaapproblemen

In de latere fasen van de zwangerschap wordt de baby groter, waardoor het moeilijker wordt een comfortabele slaaphouding aan te nemen. Vrouwen die eerder altijd op hun rug of buik lagen, vinden het dan lastig om plots in zijpositie te slapen. 

Toch is de toenemende grootte van de foetus niet de enige oorzaak. Heel wat zwangere vrouwen moeten vaker naar toilet lopen dan voordien, wat het slaapproces flink kan onderbreken. Sommigen hebben ook geregeld last van krampen of verschillende pijnen, waardoor het niet vanzelfsprekend is slaap te vatten. Indien dit het geval is, raadpleeg dan een arts om te kijken welke medicijnen wel en niet mogen worden gebruikt.

Hoe je slaapproblemen aanpakken

Om slaapproblemen te voorkomen tijdens de laatste maanden van de zwangerschap, raden veel specialisten aan reeds van in het begin te leren slapen op de zij. Deze houding blijkt namelijk voor zwangere vrouwen de makkelijkste. 

Het is ook aangeraden op je linkerzij te slapen. De lever ligt namelijk rechts, zodat je op deze manier vermijdt dat de foetus op je lever duwt. Slapen op de linkerzij vermijdt ook druk op de blaas, waardoor je minder vaak zal moeten plassen. 

Andere dokters raden aan met speciale zwangerschapskussens te werken, om op die manier een ideale slaaphouding te creëren. Algemeen is het eveneens belangrijk de kamer voldoende te verluchten en de verwarming uit te zetten. Vermijd voor het slapengaan ook koffie of thee.