Psychologische impact van de puberteit

De puberteit zorgt niet alleen voor lichaamsveranderingen bij de adolescent, ze heeft ook een psycholische impact. 

Lichamelijke veranderingen

Allereerst zijn het de lichamelijke veranderingen zelf waardoor de puber zich onzeker kan voelen. Meisjes bijvoorbeeld vergelijken hun lichaam vaak met dat van klasgenoten of beroemdheden. Sommigen merken dan dat ze niet zo slank zijn als anderen. Dat kan leiden tot eetstoornissen. Of wanneer een meisje merkt dat ze vroeger borsten ontwikkelt dan haar vriendinnen kan ze zich schamen en kan haar zelfvertrouwen aangetast worden.

Iets gelijkaardig overkomt jongens wanneer ze de baard in de keel krijgen. Ook acne kan het zelfvertrouwen van zowel jongens als meisjes drastisch verminderen. Het gevolg daarvan is dat sommige jongeren zich extreem gaan bezighouden met sporten of diëten. Op die manier proberen ze toch nog enige vorm van controle over hun lichaam te krijgen. 

Volwassen gedrag

Een ander probleem is dat de pubers lichamelijk wel volgroeien, maar mentaal nog lang niet volwassen zijn. Toch willen ze hun gedrag aanpassen aan hun lichaamsbouw door zich volwassen voor te doen. Ze drinken hun eerste biertje, roken hun eerste sigaret, worden seksueel actief of experimenteren met drugs. Een latere sigarettenverslaving kent bijvoorbeeld vaak zijn oorzaak in een eerste sigaret tijdens de puberteit.

Verliefdheid

De meeste psychologische problemen starten echter als jongens en meisjes met elkaar beginnen uit te gaan. Sommige tieners zitten bijvoorbeeld in zak en as wanneer hun verliefdheid niet wederzijds blijkt te zijn. Andere jongeren zijn dan weer vroeg seksueel actief. Het zelfvertrouwen van die jongeren kan een fikse deuk krijgen als niet alles in de relatie loopt zoals verwacht.

Ouders

Kortom, pubers zijn onzeker en daardoor moeilijk te handhaven. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen goed inlichten over wat er gebeurt tijdens de puberteit. De puber moet er zich van bewust zijn dat alle veranderingen die hij doormaakt volkomen normaal zijn.