Problemen om te slapen tijdens de zwangerschap

Het komt bij veel vrouwen voor dat ze tijdens de zwangerschap veel problemen met hun nachtrust hebben. De oorzaken hiervan variëren van een verkeerde hormonenbalans tot fysieke ongemakken door de vorm van de buik. De belangrijkste oorzaken omtrent de nachtrust worden onderverdeeld in de drie trimesters van de zwangerschap.

Eerste trimester

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zijn de slaapproblemen over het algemeen erg klein. De belangrijkste ongemakken komen doordat de vrouw 's nachts vaak moet opstaan om naar het toilet te gaan. Daarnaast is er ook de psychologische impact van de zwangerschap die sommige vrouwen ’s nachts kan wakker houden. Als laatste oorzaak speelt de vermoeidheid overdag een grote rol. Deze dwingt sommige vrouwen ertoe om overdag een dutje te doen met als gevolg dat deze vrouwen 's nachts minder goed slapen. 

Tweede trimester

De nachtelijke bezoeken aan het toilet verminderen tijdens het tweede trimester omdat de baby dan iets groter is en zich meer boven de blaas gaat bevinden in plaats van vlak bovenop de blaas. Maar voor sommige vrouwen blijft slapen tijdens de zwangerschap moeilijk waardoor ze ’s nachts toch vaak opstaan.

Derde trimester

Tijdens het derde en laatste trimester kan de toekomstige moeder veel slaap verliezen door de omvang van haar eigen buik. De baby is nu ongeveer op zijn grootst en daardoor is de buik van de mama enorm uitgezet. Daarbij komt dat veel vrouwen zich slecht voelen door pijn in de benen of in de borst. Ook dit heeft geen positief effect op de nachtrust. Doordat de baby erg gegroeid is, ligt deze weer volop tegen je blaas. Bij iedere beweging die de baby maakt bestaat de kans dat je weer naar het toilet moet.

Tips voor een goede nachtrust

Wanneer het verlies van nachtrust de spuigaten uitloopt, kan je best een dokter raadplegen. Maar je neem altijd eerste deze tips ter harte vooraleer je een arts raadpleegt.

  • Zorg dat je genoeg beweging krijgt tijdens je zwangerschap, zo kan je ervoor zorgen dat je overdag minder slaperig bent en ’s nachts moe bent.
  • Het gebruik van extra kussens kan een moeilijke of pijnlijke positie verbeteren of zelfs verhelpen. Dit helpt vooral wanneer je kussens onder je rug en benen legt.
  • Een glas warme melk en enkele koekjes kunnen de maag tot rust brengen waardoor je nachtrust verbetert.
Lees meer over: slaapproblemen , slapen , zwanger , zwangerschap