Pleisterwerk

Afhankelijk van de toestand van het reeds geplaatste metselwerk zal je al dan niet veel voorbereidingen moeten treffen voordat je de pleister kunt plaatsen. Soms kan je gewoon de gevel ontmossen, maar soms moet er ook gezandstraald worden of wapeningsnetten geplaatst worden. Pas dan kan de pleister zich voldoende hechten.

Sierpleister is de meest gebruikte gevelpleister. Het bestaat uit verschillende lagen:

  • De voorbereidende laag
  • De onderlaag
  • De afwerkingslaag. Soms wordt daarbovenop nog een wapeningsmortel geplaatst

Sierpleister in huis bestaat slechts uit één laag.

Soorten gevelpleister

Er zijn twee soorten gevelpleister: minerale pleisters en kunstharspleisters.

De minerale pleisters worden gemaakt met cement of strasskalk. Dat laatste is een ecologischer materiaal. Het zorgt voor een ruw oppervlakte. Het is minder waterafstotend maar heeft wel een zelfreinigend effect. Deze natuurlijke pleisters zijn dampopen. Dat zorgt ervoor dat het binnenklimaat in de woning aangenaam en gezond blijft.

Kunstharspleisters daarentegen zijn strak en glad. Ze worden gemaakt van kunstharsen en zijn gemakkelijk in gebruik voor isolatie.

Isolatie

Je kan je woning ook beter isoleren door een aangepaste gevelpleister te gebruiken. Een goed materiaal is wol of polyurethaan. Die kan je rechtstreeks op de wapening zetten, waarna de afwerking wordt geplaatst.

Waterdichtheid

Zorg ervoor dat je gevelpleister waterdicht is! Je kan een waterafstotende behandeling doen, of een beschermlaag laten plaatsen. Hiermee stoot je water en vuil af.

Enkele tips

  • Wacht voldoende tijd voordat je de gevelpleister plaatst. Aangeraden wordt om een jaar te wachten.
  • Gevelpleister past vooral bij een strakke architectuur.
  • Gevelpleister is gemakkelijk om bepaalde moeilijkere vormen mee af te werken, zoals ronde vormen of speciale hoeken. Het esthetisch resultaat oogt zeer mooi.
  • Gevelpleister is gemakkelijk bij cellenbeton.