Over echte en namaakedelstenen

Edelstenen, veel vrouwen zijn er zot van. Je vindt ze in alle soorten en maten, maar ook in alle prijsklassen. Niet alle edelstenen zijn duur, je vindt er ook die goed betaalbaar zijn. En desnoods zijn er ook de goed nagemaakte synthetische  en imitatiestenen. Een overzicht van de verschillende soorten.

Edelstenen

In de natuur tref je ongeveer 3000 mineralen aan, waarvan er slechts 50 de naam edelsteen krijgen. Daarnaast bestaan er ook een paar organische edelstenen. Die zijn afkomstig van planten of dieren. Goede voorbeelden zijn parels, barnsteen, koraal, git en ivoor.  

Tot de duurste edelstenen behoren diamanten, robijnen, stersaffieren, smaragden, zoetwaterparels. Maar ook de gewone man kan edelstenen kopen. Het principe is simpel: hoe zeldzamer de edelsteen, hoe hoger de prijs. Maar ook de grootte en de bewerkingsgraad van edelstenen hebben een invloed op de prijs

Namaakedelstenen

Er bestaan synthetische edelstenen en imitaties. Synthetische edelstenen worden in een laboratorium gemaakt. Qua samenstelling zijn ze exact hetzelfde als de natuurlijke edelstenen. Je zult het verschil dus amper opmerken. 

Voor de imitatie-edelstenen worden materialen gebruikt zoals glas. Die imitaties kunnen doorzichtig zijn of ondoorzichtig met verschillende kleuren. Glazen stenen herken je doordat ze warmer aanvoelen en een mindere hardheid hebben. 

Om diamant na te maken, gebruikt men verschillende materialen: zirkoon, strontium-tianaat, yttrium-aluminium-granaat. De imitaties zijn moeilijk te herkennen, je moet er al de warmtegeleidbaarheid van de steen voor meten. 

Ten slotte zijn er nog samengestelde stenen. De bovenste laag daarvan bestaat uit echte, minerale edelstenen, maar daaronder zit gewoon een dikke laag gekleurd glas. Je herkent ze door de overgang tussen de twee lagen.