Oplossingen voor bedplassen

De meeste dokters praten over bedplassen indien een meisje ouder dan vier of een jongen ouder dan vijf jaar in bed plast. Dit leeftijdsverschil werd gemaakt omdat er meer jongens zijn die bedplassen dan meisjes. Ongeveer 10% onder de zesjarigen zijn bedplassertjes, op veertienjarige leeftijd daalt dit tot slechts 3%. Ook zijn er volwassenen die nog bedplassen, maar dit percentage is miniem.

Bij het bedplassen of enuresis maken we een onderscheid tussen primaire enuresis, waarbij het kind nooit echt droog is geweest, en secundaire enuresis, waarbij het kind na een lange droge periode plots in bed plast (bv. na een ingrijpende gebeurtenis). Secundaire enuresis verdwijnt meestal vanzelf zodra een nieuwe situatie aanvaard is (bv. de geboorte van een broertje of zusje) of de stress verdwenen is (bv. terug thuis komen na een vakantie). Primaire enuresis daarentegen vraagt wel vaak om een behandeling.

Oorzaak primaire enuresis

Chronisch bedplassen is een genetische aandoening die vaak te wijten is aan een neurologisch probleem, een onvolgroeide blaas of een diep slaappatroon.

Psychologische en sociale gevolgen van bedplassen

Bedplassertjes proberen slaappartijtjes meestal te vermijden. Dit komt omdat ze zich vaak beschaamd voelen, angst hebben gepest te worden en hierdoor een laag zelfbeeld hebben.

Ouders kunnen eveneens te lijden hebben onder het bedplassen van hun kind. Zo kunnen ze zich gefrustreerd voelen na vele mislukte behandelingspogingen. Toch moeten ouders de moed niet opgeven en hun kind blijven steunen, begrijpen en aanmoedigen.

Behandeling

Geen behandeling

Bedplassen houdt ook bij chronisch bedplassen vaak vanzelf op. Het is dan ook aangeraden te wachten met een behandeling tot je kind de leeftijd van zes of zeven jaar heeft bereikt.

Gedragstherapie

  • Plaswekker
De plaswekker is een apparaatje dat in contact staat met de pyjama van je kind of de bedonderlegger. Bij de minste druppel slaat de wekker alarm en heeft het kind de tijd om alsnog naar het toilet te gaan.
  • Ophoudtraining
Deze training leert je kind zijn plas op te  houden, om uiteindelijk de blaascapaciteit te vergroten en de spieren sterker te maken.
  • ’s Nachts uit bed halen
Bij deze procedure haal je je kind ’s nachts uit bed om hem of haar naar het toilet te laten gaan en het zo leren op te staan als het moet plassen.
  • Hypnose
Een hypnose-cd programmeert de hersenen om te reageren op het signaal dat de hersenen krijgen als de blaas vol zit.

Medicijnen

Indien therapie niet helpt kan men medicijnen proberen, maar slechts onder strikte doktersbegeleiding.
  • Desmopressine
Desmopressine is een synthetische vorm van het anti-diuretisch hormoon wat het lichaam helpt om ’s nachts minder urine aan te maken dan overdag.
  • Imipramine
Imipramine heeft een effect op het slaappatroon, het inhouden van urine en de urineproductie. 
Lees meer over: bedplassen , blaas , medicijnen , plassen , urine