Oorzaken van luizen

Door lichamelijk contact kan de hoofdluis van de ene persoon op de andere worden overgedragen (bijvoorbeeld spelende kinderen), ook via kleding (bijvoorbeeld kapstokken op school), beddengoed (bijvoorbeeld slaapzakken) en speelgoed (bijvoorbeeld knuffelbeesten) verhuist een luis gemakkelijk van gastheer.

Het is een mythe dat hoofdluizen het gevolg zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne, hoofdluizen zijn onder normale hygiënische omstandigheden nauwelijks te voorkomen en het is dus helemaal geen schande. Luizen leven liever op proper gewassen haar dan op vet haar, hoe schoner de hoofdhuid, hoe liever een luis erop vertoeft.

Sommige mensen zijn meer vatbaar voor het krijgen van luizen dan anderen, het is moeilijk om hier een oorzaak van te geven. Zo zijn sommige mensen ook meer vatbaar voor muggenbeten dan anderen.

Na een behandeling is het mogelijk dat de luizen blijven terugkomen, hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

  • De behandeling is onvoldoende precies uitgevoerd
  • Het beddengoed en kleding zijn onvoldoende gewassen
  • Petten, mutsen… zijn niet afgezonderd in een plastic zak
  • De luizen worden telkens weer overgedragen door personen die nog geen behandeling hebben gehad (op school, sportclub)
  • De luis is resistent voor het gebruikte insecticidemiddel
In al deze gevallen is consequent kammen de enige oplossing.Het gebeurt vaak dat luizen niet volledig zijn verwijderd, dan komen de beestjes heel snel terug en herstellen ze zich gauw naar hun oorspronkelijke populatie.

Enkele opmerkingen

  • Hoofdluizen kunnen niet van het ene hoofd op het andere springen, het is dus belangrijk om jassen, sjaals, mutsen… ver genoeg van elkaar te hangen zodat de luizen niet de mogelijkheid hebben om over te lopen.
  • Hoofdluizen komen vaker voor in schoon dan in vet en vies haar en eerder in lang dan in kort haar.
  • Luizen kunnen niet worden overgedragen in water, dat luizen op water kunnen drijven en zich zo in het haar kunnen nestelen is onwaar.
  • De hoofdluis kan alleen leven op mensenbloed, ze kan dus onmogelijk worden overgedragen door dieren. Er zijn wel andere soorten luizen die bij dieren voorkomen, maar die zullen op hun beurt niet overstappen naar de mens.
Lees meer over: hoofdluis , hoofdluizen , luis , luizen , water