Oorzaken van jicht

Wanneer je de factoren die bepalend zijn voor jicht op een rijtje zet, valt meteen op dat deze uiteenvallen in twee groepen. Enerzijds gaat het om biologische en erfelijke aspecten, terwijl anderzijds ook de levensstijl de kans op de ziekte kan verhogen. Hieronder gaan we even dieper in op deze twee soorten oorzaken.

Biologische factoren

Je genen zijn de belangrijkste factor die je niet in de hand hebt. Jicht is tot op zekere hoogte erfelijk bepaald. De aanwezigheid van de ziekte in je familiegeschiedenis verhoogt dus aanzienlijk je kansen om ooit de aandoening te krijgen.

Ook leeftijd en geslacht spelen een rol: jicht komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en over het algemeen zeer zelden bij kinderen. Hoewel de ziekte vaker oudere mannen treft, is het een misvatting te denken dat het gaat om een exclusieve «ouderdomsziekte». Jicht kan reeds optreden vanaf 30 jaar.

Ten derde kan een enzymdefect leiden tot jicht, maar dit komt minder vaak voor. Het defect ontregelt dan de afbraak van purines. Deze stof breekt af tot urinezuur, dat zich bij te hoge concentraties in het bloed kan kristalliseren, waarna het zich ophoopt in de gewrichten en zo rechtstreeks jicht veroorzaakt.

Levensstijl

Naast deze niet-controleerbare biologische factoren zijn er ook enkele zaken die je wel in de hand hebt. Het gaat hier niet altijd om factoren die rechtstreeks jicht veroorzaken, maar om aspecten van de levensstijl die de kans op de aandoening positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Een eerste aspect is overgewicht. Doordat er meer weefsel wordt afgebroken en vernieuwd, stijgt de urinezuurproductie, wat kan leiden tot een jichtaanval. Ook overmatig alcoholgebruik verhoogt de kansen op jicht, aangezien de alcohol de uitdrijving van urinezuur via de urine verstoort.

Een overdreven consumptie van purinerijk voedsel doet de urinezuurspiegel in het bloed eveneens stijgen. Het gaat hier vooral om orgaanvlees en vis zoals sardines en ansjovis, maar ook kabeljauw, zalm en forel. Sommige vormen van medicatie, zoals bijvoorbeeld aspirine, hebben een soortgelijk negatief effect.

Ten slotte kunnen we nog een rechtstreekse oorzaak aanduiden, namelijk de blootstelling aan lood en andere zware metalen zoals cadmium.

Wat de oorzaken van jicht betreft, zien we dus enerzijds een groep bepalende factoren die we niet kunnen controleren. Maar langs de andere kant is je levensstijl erg belangrijk: ook al gaat het hier niet om dingen die rechtstreeks jicht veroorzaken, toch kunnen deze aspecten het verschil maken.

Lees meer over: bloed , jicht , levensstijl , mannen , urinezuur