Oorzaken van een longembolie

Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken van een longembolie:

  • een te trage bloedstroom
  • bloed dat te gemakkelijk stolt
  • bloedvaten die aangetast zijn

Bloedstolsel

Het bloed verzamelt zich in het onderste deel van het lichaam, namelijk onder de knieën, bijvoorbeeld in de onderbenen. Als je hierna begint te bewegen zal de bloedstroom toenemen en zich gelijkmatig  bewegen rond je lichaam. Maar, als je voor een lange periode niet kan bewegen door een opgelopen blessure, een operatie of een beroerte kan de bloedstroom het verkomen dat de bloedstroom aanzienlijk vertraagt. Een bloedstolsel kan door een te trage bloedstroom veel gemakkelijker ontstaan.

Bij bloedvaten kan een aantasting, een vernauwing of een blokkering ervan leiden tot een gevormd bloedstolsel. Deze bloedvaten kunnen beschadigd worden door een blessure zoals ernstig beschadigde spieren of bij gebroken botten. Tijdens een operatie kan een bloedvat beschadigd worden en tot een bloedstelsel leiden. Medicaties kunnen ook tot aantasting van de bloedvaten leiden.

Risicofactoren longembolie

Er zijn nog verschillende andere oorzaken die ertoe kunnen leiden dat iemand een longembolie krijgt. Oudere mensen lopen meer risico op een longembolie, maar ook mensen die eerder al een bloedstolsel in hun lichaam hebben gehad of waar er een gezinslid is die al een bloedstolsel heeft gehad. Hier gaat het dus over genetische aandoeningen die het risico verhogen zoals kanker, hartfalen, trombofilie  en het syndroom van Hughes.

Het gebruik van de anticonceptiepil of een hormoonvervangende therapie en behandelingen van kanker, zoals een chemotherapie, verhogen de kans des te meer, net zoals een operatie aan de onderste helft van je lichaam. Vrouwen die zwanger zijn, personen met obesitas en rokers vullen het rijtje aan en komen zeker ook in aanmerking.