Oorzaken van een liesbreuk

Een liesbreuk, oftewel een hernia inguinalis, heeft geen concreet aanwijsbare oorzaken. De meeste liesbreuken krijgt men te pakken door:

  • Verhoogde druk in de onderbuik
  • Een zwakke plek in de buikwand
  • Een combinatie van de twee 

Normaliter treft men een liesbreuk en een waterbreuk bij baby’s. De liesbreuk is er al reeds voor de geboorte van het kind. De zwakke plek heeft zich ontwikkeld in het begin van de zwangerschap.

Andere liesbreuken komen voor op latere leeftijd, wanneer je spieren verzwakt zijn of als gevolg van factoren zoals ouderdom, fysieke inspanningen of zware hoestaanvallen door te roken.

Mannen treffen de liesbreuk doorgaans langs hun lieskanaal aan. Via dit kanaal loopt de zaadstreng van de testikels naar de buikholte. Dit is het gebied waarlangs de zaadstreng het scrotum binnenloopt. Bij vrouwen bevat het lieskanaal een stuk bindweefsel die de baarmoeder op zijn plaats houdt. Een liesbreuk bij vrouwen ligt gesitueerd waar het bindweefsel van de baarmoeder aan het weefsel van het bot is gehecht.

Een liesbreuk, vaker bij mannen

Door de manier waarom een mannelijke embryo zich ontwikkelt in de baarmoeder, hebben ze meer kans om een zwakke plek te ontwikkelen aan hun lieskanaal. Bij mannen vormen de testikels zich vanuit de onderbuik en groeien ze in het scrotum door. Na de geboorte sluit het lieskanaal zo goed als onmiddellijk. Er blijft enerzijds genoeg plaats over voor de zaadstreng, en anderzijds is er voldoende spatie zodat de testikels in het scrotum blijven. Alles op zijn plaats.

In sommige gevallen sluit het lieskanaal echter niet voldoende, waardoor er een zwakke plek achterblijft. Bij vrouwen gebeurt dit minder vaak dan bij mannen. Vrouwen hebben meer kans om een liesbreuk te ontwikkelen in de canalis femoralis, dit is een opening naast de lacuna vasorum en achter het ligamentum van Poupart. Met andere woorden: hoog in de dij, onder de liesstreek (femorale liesbreuk).

De buikwand kan ook op latere leeftijd verzwakt raken. Vooral na een chirurgische ingreep aan de onderbuik blijft de buikwand meestal een tijdje gevoelig. Bovendien kan een verhoogde druk in de buik een liesbreuk veroorzaken. Bij de volgende activiteiten en toestanden kun je te maken krijgen met een liesbreuk:

  • Een overspanning in de buikholte, bijvoorbeeld na het urineren
  • Het optillen van zware objecten
  • Vocht in de buikholte
  • Zwangerschap
  • Gewichtstoename 
  • Zelfs chronische niest- en hoestaanvallen kunnen een liesbreuk met zich meebrengen