Oorzaken klaplong

Rond de longen zit een longvlies (pleura). Aan de ribbenkast zit een tweede pleura. Deze vliezen kleven aan elkaar, maar bij een klaplong is er sprake van een pleuraletsel, waardoor er lucht binnendringt in de borstholte. De long wordt daardoor niet langer ondersteund en zal volledig verschrompelen.

Spontane pneumothorax

Bij een spontane klaplong ontstaan er scheuren in het longoppervlak zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. De lichaamsbouw speelt hier wel een belangrijke rol in. Jonge, magere, lange mannen vormen een risicogroep. Aan hun longtoppen kunnen zich belletjes vormen. Zij krijgen vaak een klaplong op het moment dat ze een zware inspanning leveren. Dit soort klaplong noemen we een primaire spontane pneumothorax.

Van een secundaire spontane pneumothorax spreken we als de klaplong het gevolg is van een onderliggende longaandoening, waaronder COPD (rokerslong), tbc, longontsteking, astma, taaislijmziekte, longkanker, het syndroom van Marfan, enz.

Traumatische pneumothorax

Een messteek of een ongeval kunnen ook een klaplong veroorzaken. Bij een ongeval kunnen de ribben breken, die op hun beurt het long- en borstvlies kunnen doorboren. Dat wordt een traumatische klaplong genoemd.

Verder kunnen verschillende lichamelijk problemen, maar vooral longaandoeningen, aan de basis liggen van een klaplong:

Slijm door longinfecties en andere -aandoeningen Gebroken ribben of borstletsel Bloedvaatjes of tumors die druk uitoefenen op de luchtwegen Ingeademde voorwerpen, bijvoorbeeld kleine speeltjes, nootjes ,.. Iatrogene pneumothorax

Een klaplong kan ook veroorzaakt worden door een medische ingreep. Dat is een iatrogene pneumothorax.

Risicofactoren

Roken COPD (emfyseem en chronische bronchitis) Gebruik van bewustzijnsverlagende geneesmiddelen en drugs: sedativa (hypnotica), kalmeermiddelen, barbituraten, alcohol, enz. Al eens een klaplong gehad hebben

Lees meer over: copd , klaplong , ongeval , pneumothorax , ribben