Oorzaken hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is meestal van virale oorsprong en is dan niet zo ernstig. Maar de oorzaak van meningitis kan ook een bacteriële infectie zijn. Het is dan ernstige aandoening, die onmiddellijke behandeling vereist.

Bacteriële meningitis

Bacteriële meningitis komt voor wanneer bacteriën in de bloedstroom terecht komen en zich zo verspreiden naar de hersenen en het ruggenmerg. Maar bacteriën kunnen ook rechtstreeks doordringen tot het hersenvlies. Over het algemeen zijn er drie bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken:

Meningokokken

Meningitis die veroorzaakt wordt door een meningokokkenbacterie is de meest voorkomende vorm van hersenvliesontsteking. Er bestaan drie types menigokokken: A, B en C. De meningokok C is daar de ergste van. De bacterie bevindt zich in de luchtwegen van besmette personen en wordt overgedragen door rechtstreeks contact tussen personen. Meningokokken-meningitis is uiterst besmettelijk.

Pneumokokken

Meningitis ten gevolge van een pneumokokkenbesmetting gebeurt meestal na een binnenoor-, een sinus- en soms ook een longinfectie. De pneumokok veroorzaakt de meeste hersenvliesontstekingen bij kinderen jonger dan twee jaar.

Haemophilus influenzae (type b)

Doordat er tegen deze bacterie een vaccin bestaat, komt deze vorm van meningitis bijna niet meer voor.

Virale meningitis

De virussen die meningitis veroorzaken, zijn over het algemeen enterovirussen (coxsackievirus, ECHO-virus…) of herpes-virussen (zonavirus, waterpokkenvirus, herpes 1-virus, herpes 2-virus….). Virale meningitis is over het algemeen minder ernstig dan bacteriële.

Schimmel- of parasitaire infectie

In zeldzame gevallen kan meningitis ook veroorzaakt worden door een schimmel of een parasiet.