Oorzaken flauwvallen

Om goed te functioneren, heeft het brein zuurstof nodig die het krijgt via de bloedtoevoer. Flauwvallen of syncope is dus een gevolg van een onderbreking in die bloedtoevoer.

In de meeste gevallen is dit te wijten aan een plotse fout in de werking van het autonoom zenuwsysteem. Dit is niets om je zorgen over te maken. Het autonoom zenuwsysteem is dat deel van het zenuwsysteem dat instaat voor het regelen van de automatische functies van het menselijk lichaam, zoals de hartslag en de bloeddruk.

Vasovagale of situationele syncope

Een vasovagale syncope is de meest voorkomende vorm van flauwvallen. Het is het gevolg van een abnormaliteit in de bloedsomloop. De bloedvoorziening naar de hersenen schiet dan tekort ten gevolge door een acute reflexmatige verlaging van de bloeddruk. Oorzaken van een vasovagale syncope zijn onder meer:

  • Langdurig rechtstaan
  • Langdurige blootstelling aan hitte
  • Emoties als angst, paniek of walging
  • Stress
  • Oververmoeidheid
  • Honger
  • Aandoeningen als hypoglykemie (lage bloedsuiker), enz.
  • Dehydratie
  • Overgeven, misselijkheid

Mensen die er vatbaar voor zijn zullen in bepaalde gevallen flauwvallen, bijvoorbeeld bij het urineren, ontlasten, slikken, hoesten en niezen, waardoor er minder bloed naar het hart wordt gevoerd. Dit kan het geval zijn bij mensen die een aandoening hebben zoals een long- of keelziekte.

Lage bloeddruk

Een plotse daling van je bloeddruk ten gevolge van een verandering van lichaamshouding is een andere oorzaak van flauwvallen die vaak voorkomt. Dit komt vooral voor bij oudere mensen en bij mensen die bepaalde gezondheidsaandoeningen hebben. Dit kan gebeuren wanneer je te snel recht staat of gaat zitten, je te hard werkt of speelt, vooral als het erg heet is, je te snel ademt (hyperventilatie) of wanneer je medicijnen neemt voor hoge bloeddruk.

Medicijnen en drugs

Sommige medicijnen kunnen flauwvallen veroorzaken. Als je denkt dat je flauwvallen verband houdt met medicijnen die je inneemt, neem dan contact op met de dokter. Medicijnen die kunnen leiden tot flauwvallen zijn onder meer bepaalde medicijnen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva en pijnstillers. Alcohol en drugs, bijvoorbeeld marihuana en cocaïne, kunnen ook flauwvallen veroorzaken.

Zwangerschap

Flauwvallen wordt ook vaak in verband gebracht met zwangerschap. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is het samenpersen van de onderste holle ader die het bloed terug naar het hart brengt, ten gevolge van de groter wordende baarmoeder. Neem contact op met je dokter.

Hartritmestoornissen of hartziekten

Een hart dat op de juiste manier slaat is essentieel voor een goede bloeddruk. Als je flauwgevallen bent, kan je gemakkelijk achterhalen of je hart de schuldige is. Als je hartslag te snel (meer dan 150 slagen per minuut) of te traag (minder dan 50 slagen per minuut) is, dan kan je vrij zeker zijn dat je hart de oorzaak is. Je kan ook flauwvallen ten gevolge van een hartaanval. Neem contact op met je dokter.

Neurologische syncope

Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals een beroerte of een voorbijgaande ischemische aanval kunnen flauwvallen veroorzaken.