Oorzaken brandend maagzuur

Als je slikt, ontspant de sfincterspier aan de onderkant van je slokdarm zich om zo voedsel naar de maag te laten vloeien. Daarna sluit deze zich opnieuw. Maar als deze klep niet goed meer werkt, kan het brandend maagzuur terug in je slokdarm vloeien. Dit verergert als je plat neerligt of als je voorover buigt.

Frequent last hebben van zuurbrand is meestal een symptoom van gastro-oesofagale reflux, hoewel het ook in verband gebracht kan worden met andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een maagbreuk .

Maagbreuk

De slokdarm passeert door een opening in het middenrif om de maag te bereiken. Als het bovenste deel boven het middenrif of diafragma uitsteekt, spreken we van een maagbreuk of hiatus hernia.

Maag- en darmaandoeningen

Verschillende maag-  en darmaandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn, kanker, maagzweer, kunnen aanleiding geven tot brandend maagzuur. Die aandoeningen moeten eerst behandeld worden.

Voeding

Bepaalde voedingswaren laten de sfincterspier ontspannen en veroorzaken zo brandend maagzuur. Tot  die voedingwaren behoren vetrijk voedsel, pikante maaltijden, producten op basis van tomaat, chocolade, citrusvruchten, look, ui en -sappen en cafeïnehoudende dranken .

Grote maaltijden zetten dan weer extra druk op de sfincterspier, waardoor het risico groter wordt dat er wat voedsel terug in de slokdarm stroomt. Het is ook niet goed twee tot drie uur voor het slapengaan te eten. Een volle maag zal namelijk harder tegen de sfincterspier drukken, waardoor het voedsel gemakkelijker kan terugvloeien.

Tabak

Gastro-oesofagale reflux komt veel vaker voor bij rokers. Roken leidt namelijk tot een verhoging van de zuurafscheiding en vertraagt de werking van de spieren onderaan de slokdarm.

Alcohol

Alcohol ontspant de spieren van de slokdarm en irriteert het slijmvlies van de slokdarm. Daarbij verhoogt alcohol de zuurtegraad van de maag.

Obesitas

Mensen die zwaarlijvig zijn, zouden volgens bepaalde studies vaker last hebben van brandend maagzuur.

Geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen het risico op brandend maagzuur vergroten. Zo onder meer ontstekingsremmers (ibuprofen, aspirine,), astma-, allergie- en hartmedicijnen, kalmeer- en slaapmiddelen, antibiotica, enz.