Oorzaak van chlamydia

De directe oorzaak van deze seksuele overdraagbare aandoening (SOA) is vrij duidelijk, namelijk de bacterie chlamydia trachomatis. Deze bacterie kan tijdens seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht, maar ook van de moeder op het kind tijdens de geboorte. Er moet meteen worden opgemerkt dat de infectie tussen mensen alleen via seksueel contact overdraagbaar is, en dus niet bijvoorbeeld via een handdruk.

Verschillende manieren van overdracht

De overdracht van de bacterie en dus ook de infectie kan door elk seksueel contact tot stand komen, tenminste als er geen voorbehoedsmiddelen worden gebruikt. Zo kan het dus worden overgedragen tijdens onbeveiligde vaginale, orale en anale seks. Het hebben van onbeschermde seks met iemand die de infectie heeft zal in 70% van de gevallen leiden tot een overdracht van chlamydia.

Ook genitaal contact met een partner die de infectie heeft of het uitwisselen van seksspeeltjes die niet fatsoenlijk zijn afgewassen of bedekt door een condoom kunnen tot een infectie leiden.

De overdracht die bij de geboorte tot stand komt zal doorgaans te merken zijn aan een ernstige ooginfectie of een longontsteking. De baby zal immers in contact komen met het vaginale vocht dat besmet is met de bacterie en het vaak ook inslikken. Dit leidt dus tot contact met de ogen en de longen, met een eventuele infectie tot gevolg.

Gevaar van ongewilde infectie

Personen die chlamydia hebben en zich hiervan niet bewust zijn kunnen het dus ongemerkt overbrengen op andere personen. Daarom is het ook belangrijk om bij seksueel contact met iemand die niet uw vaste partner is een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Een condoom is natuurlijk het meest aangewezen hiervoor.

Lees meer over: bacterie , besmetting , chlamydia , condoom , infectie , seks