Oorzaak multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De exacte oorzaak van multiple sclerose is nog steeds niet gekend. De meeste experts zijn het erover eens dat MS een auto-immuunziekte is, een ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. In het geval van MS vernietigt het immuunsysteem myeline, een vettige stof die in de hersenen en in het ruggenmerg de zenuwvezels beschermt. Als de myeline vernietigd wordt, worden de boodschappen die via die zenuwen gaan vertraagd of zelfs geblokkeerd.

Als je aan multiple sclerose lijdt, wordt de beschermlaag die gevormd wordt door de myelineschede dus aangetast. Hierdoor zwelt deze zo hard op dat hij verbrokkelt en van de zenuwvezels loskomt.

De myelineschedel verdwijnt dus, maar wordt  vervangen door andere cellen, samengesteld door littekenweefsel. Dat leidt tot verharde delen (sclerose) over de zenuwvezels. Wanneer je lichaam zenuwimpulsen verzendt, worden die hierdoor vaak vertraagd of geblokkeerd. Dat veroorzaakt uiteindelijk de klachten van multiple sclerose.

Waarom de ziekte sommige personen wel treft en anderen niet blijft echter onduidelijk. Het zou kunnen gaan om een combinatie van factoren. De genetische factor zou een rol kunnen spelen, want MS komt vaak voor bij mensen uit dezelfde familie. Ook infecties die zijn opgelopen tijdens de kindertijd zouden een rol spelen.