Oorzaak baarmoederhalskanker

In tegenstelling tot de meeste andere vormen van kanker, wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt door een virus, met name het humaan papillomavirus. Van dit virus bestaan er meer dan 100 soorten, maar die veroorzaken lang niet allemaal baarmoederhalskanker. Slechts twee types van het virus kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het humaan papillomavirus wordt via seksueel contact overgedragen. Maar niet iedereen die dit virus in zich draagt krijgt baarmoederhalskanker.

De twee types van het humaan papillomavirus zijn in staat om de normale cellen van het slijmvlies in de baarmoederhals en -mond te veranderen in afwijkende cellen, waarvan sommige zich kunnen ontwikkelen tot kankercellen.

De vrouwen die drager zijn van het humaan papillomavirus baarmoederhalskanker zullen krijgen. De meeste vrouwen die het in zich dragen, krijgen zelfs nooit kanker.

Het proces waarbij de afwijkende cellen veranderen in kankercellen kan erg lang duren, zelfs tot 10 à 15 jaar. Als de abnormale cellen tijdig ontdekt worden, kan kanker dus voorkomen worden. Aangezien baarmoederhalskanker veroorzaakt wordt door een virus, is het dus ook niet erfelijk.