Omgaan met ochtendmisselijkheid

Zwanger zijn gaat voornamelijk gepaard met positieve gevoelens als geluk en euforie. Toch duiken er gedurende de zwangerschap ook enkele kwaaltjes op. Het meest voorkomende kwaaltje is ongetwijfeld ochtendmisselijkheid. De meeste zwangere vrouwen krijgen er tussen de 6de en de 12de week last van. Ondanks wat de naam doet vermoeden, treedt het gevoel niet enkel in de ochtend op, maar vaak ook overdag of ’s nachts. Dit is erg verschillend van geval tot geval. De kans op ochtendmisselijkheid is bijvoorbeeld groter indien je in verwachting bent van een meerling of als je ooit een miskraam hebt gehad. 

Door het braken en de verminderde eetlust zijn velen bang dat dit slecht is voor de baby. Deze bezorgdheid is meestal onnodig. In dit stadium is de baby namelijk nog zeer klein, waardoor de reserves van de mama volstaan om voldoende voedingsstoffen te voorzien. Ochtendmisselijkheid kan echter wel gevaarlijk zijn indien deze aanleiding geeft tot drastisch gewichtsverlies. Het is daarom belangrijk je gewicht goed in de gaten te houden.

Tips

Enkele tips kunnen helpen ochtendmisselijkheid te voorkomen: 

  • Eet voor je ’s ochtends opstaat eerst een beschuit of een crackertje, zodat je de dag niet inzet met een lege maag.
  • Drink geen alcohol of drankjes die cafeïne bevatten,  zoals koffie, cola en thee.
  • Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent. Braak je daarna echter alles weer uit, eet dan best de dingen waar je het meeste zin in hebt. Beter een reep chocolade, dan een lege maag. Daarna voel je je misschien weer beter om een gezondere maaltijd te eten.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Luister naar je lichaam en vermijd stress. Rust wanneer je er de mogelijkheid toe hebt. 
  • Vermijd strakke kledij. Draag laagjes, zodat je gemakkelijk kunt switchen indien je te koud of te warm krijgt. 
  • Neem geen vitamines op of supplementen op een lege maag, maar steeds na de maaltijd.