Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren is een verzamelnaam voor de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die niet door het lichaam aangemaakt worden en dus opgenomen moeten worden via de voeding.

Omega 3-vetzuren

De volgende eetwaren bevatten veel omega 3-vetzuren

  • Vette vis (makreel, zalm, haring…)
  • Noten
  • Groene groente
  • Schelpdieren
  • Sojabonen
  • Walnoten en walnootolie
  • Vlaszaad en lijnzaad

Positieve effecten

Omega 3-vetzuren zouden een positieve invloed hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en ontstekingsreacties. Ze zouden ook vroeggeboortes kunnen voorkomen.

Onverzadigde vetten hebben een positief invloed op je cholesterolgehalte, verzadigde vetten een negatief, omega 3- vetzuren hebben er geen effect op.

Hoeveel omega 3-vetzuren moet je eten?

Een volwassene zou ongeveer 450 milligram omega 3-vetzuren per dag moeten eten. Omdat vis een belangrijke bron is van omega 3-vetzuren, raadt men aan om minstens tweemaal per week vis te eten. Vette vis is natuurlijk het best. Een paar voorbeelden van vette vis zijn: zalm, haring, poon en sardines.  In magere vis als koolvis en kabeljauw zitten minder grote hoeveelheden EPA en DHA.