Nekpijn voorkomen

Een ernstige vorm van nekpijn kan je beperken in je dagelijkse activiteiten en dus heel wat ongemak met zich meebrengen. Het is om die reden belangrijk te weten dat nekpijn in zeer veel gevallen vermeden kan worden.

Aangezien nekpijn vaak ontstaat door een verkeerde houding tijdens het werken, gaan we hier in op een aantal praktische tips.

Zitpositie

Voor mensen met een kantoorjob is een juiste zitpositie cruciaal. Verstel je bureaustoel zodanig dat je scherm zich op ooghoogte bevindt en je er recht voor zit. Je ellebogen moeten kunnen rusten op verstelbare leuningen zonder dat je je armen hoeft te strekken om aan je toetsenbord te kunnen.

Belangrijk is ook dat je voeten plat op de grond kunnen rusten en dat je rug steun vindt tegen een (verticale) rugleuning. Verder moet je de tekst op je scherm kunnen lezen zonder hierbij je nek te moeten uitstrekken.

Tilwerk

Bij het van de grond lichten van (zware) objecten is het belangrijk dat je steeds de juiste positie aanneemt: plaats je voldoende dicht bij het object en buig door je knieƫn. Hierdoor gebruik je de spieren uit je bovenbenen om een groot deel van het tilwerk te doen.

Houd objecten steeds dicht tegen je lichaam en vraag hulp bij (te) zware objecten.

Stretchen

Vermijd langdurig in eenzelfde positie te zitten. Sta regelmatig eens recht en strek de spieren in je nek en schouders.

Een goed georganiseerde werkomgeving kan nekpijn verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Het is daarom belangrijk bovenstaande tips in rekening te houden op de werkvloer.

Lees meer over: nek , nekpijn , spieren , stretchen , zitpositie