Montignac-dieet

Het Montignac-dieet of de Methode Montignac is een dieetmethode die in de jaren ’90 ontzettend populair was in Europa. Om af te vallen moet je volgens de Franse dieetgoeroe Michel Montignac niet alleen op het aantal calorieën letten. Het dieet is gebaseerd op ‘combinatoir eten’, dat wil zeggen dat je voedsel enkel in de juiste combinaties moet eten. Bij dit dieet hoef je lekkere dingen als wijn of chocolade dus niet te laten vallen.

Bij het volgen van het Montignac-dieet moet je steeds rekening houden met de glycemische index (GI) van voedingsmiddelen. De GI is het cijfer waarmee uitgedrukt wordt hoe snel de bloedsuikerspiegel in het bloed stijgt na de consumptie van koolhydraten.

Montignac stelt dat er goede en slechte koolhydraten bestaan. Goede koolhydraten hebben een GI van minder dan 50, slechte een van hoger dan 50. Vetten en koolhydraten kun je best niet tegelijkertijd consumeren. Een maaltijd met vlees, aardappelen en groente is dus niet goed, maar een  boterham met kaas ook niet.

Goede koolhydraten zitten onder andere in: zilvervliesrijst, volkorenpasta, fruit, bonen, linzen, erwten, pinda’s, volkoren- en roggebrood. Deze koolhydraten mag je zeker eten.

Slechte koolhydraten zitten onder andere in: witte rijst, pasta, aardappelen, kaas, pompoen, bananen, rode bieten, tuinbonen, honing, jam, suiker, gedroogd fruit, enz.