Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Ongeveer 75% van de vrouwen heeft in het begin van haar zwangerschap last van klachten als misselijkheid en braken. Over de precieze oorzaak hiervan tast men nog in het duister. Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap zijn zelden erg. Er is geen risico voor de moeder of het ongeboren kind.

De meeste zwangere vrouwen die misselijk zijn hebben er alleen ’s morgens last van. Daarom wordt er ook wel eens over ochtendmisselijkheid gesproken. Ochtendmisselijkheid  kan voorkomen vanaf de zesde week van je zwangerschap maar verdwijnt meestal na enkele weken weer.

Wat moet je doen tegen misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Het is aan te raden kleinere hoeveelheden te eten, maar wel frequenter. Om de twee à drie uur zou  je zo iets mogen eten. Best kun je ook geen te vettig eten consumeren. Eet eventueel al iets kleins voor je uit bed komt (bijvoorbeeld een cracker) en drink iets, bijvoorbeeld een kop thee. Drink ook door de dag voldoende.

Als je weet dat de geuren van sommige voedselwaren bij jou misselijkheid uitlokken, vermijd die dan. Andere maatregelen die je kunt nemen om misselijkheid te voorkomen, zijn regelmatig frisse lucht nemen, koolzuurhoudende dranken drinken en veel rusten. Eet geen sterk gekruide of erg vette maaltijden. Neem na de maaltijd eventueel wat rust.

Je kunt tijdens de zwangerschap  ook medicijnen nemen tegen misselijkheid en braken, maar dit is enkel aangewezen als je meer dan drie keer per dag moet braken. Als je geneesmiddelen wilt nemen, spreek er dan altijd eerst met je arts  over.