Menstruatie of maandstonden

Menstruatie, maandstonden of ongesteld zijn, allemaal benamingen voor de periode van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder klaargemaakt wordt om een embryo op te vangen.

Menstruatie

Tijdens de vruchtbare periode van een vrouw zal er iedere maand een eicel rijpen. Dit gebeurt om de beurt in een van de twee eierstokken. 14 dagen na het begin van de menstruatie zal de eicel volledig gerijpt zijn en komt deze vrij uit de eierstok. Die wordt opgevangen door het einde van de eileider.

De eicel gaat via de eileider op weg naar de baarmoeder en kan tijdens deze periode bevrucht worden. Het slijmvlies van de baarmoeder is ondertussen verdikte om een eicel te ontvangen. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, sterft ze af en is het verdikte slijmvlies niet nodig. Dit wordt afgebroken, wat leidt tot een bloeding, die de menstruatie of maandstonden genoemd wordt. Naast bloed, bestaat het menstruatievocht dus ook uit stukjes weefsel. Deze cyclus herhaalt zich iedere maand opnieuw en wordt menstruatiecyclus genoemd.

Hoe lang duurt de menstruatie?

Het bloedverlies duurt normaal gezien een tot zeven dagen. Het bloed zal het lichaam verlaten via de vagina. Dat gebeurt iedere maand. Zo’n maand kan variëren van drie tot zes of acht weken.

Leeftijd eerste menstruatie

De meeste meisjes beginnen te menstrueren rond de leeftijd van 13 jaar, maar de leeftijd kan variëren van 10 tot 17 jaar. De eerste menstruatie heet de menarche. De leeftijd waarop vrouwen stoppen te menstrueren ligt tussen 45 en 55 jaar. De laatste menstruatie is de menopauze. Die naam wordt ook wel gegeven aan de periode na de laatste menstruatie, wanneer de vrouw onvruchtbaar is.

Kenmerken

Iedere vrouw ervaart de menstruatie op een andere manier. Sommigen zijn prikkelbaar of neerslachtig, anderen zijn juist vrolijk en actief. Veel vrouwen ervaren ook lichamelijke klachten tijdens de menstruatie. Dat kan zich uiten in de vorm van buikkrampen of buikpijn, gespannen borsten, diarree, constipatie, misselijkheid en rugpijn. Als deze klachten te ernstig zijn, kan je best eens contact opnemen met de dokter.