Medische oorzaken van een slechte adem

Een stinkende adem kan naast een slechte mondhygiëne of de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen ook een medische oorzaak hebben.

Tandvleesontsteking

Een aanhoudende slechte adem kan een teken zijn van een onderliggende aandoening aan de tanden, zoals een tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking is het gevolg van de ophoping van tandplak en tandsteen rond de tanden en kiezen. De bacteriën die hierbij voorkomen, kunnen toxinen  vormen in de mond, wat het tandvlees kan irriteren. Als tandvleesontsteking niet behandeld  wordt, kan het tandvlees en het kaakbeen ontstoken geraken.

Andere tandproblemen

Andere tandproblemen die een oorzaak kunnen zijn van slechte adem, zijn schimmelinfecties van de mond en cariës (tandbederf).

Droge mond

Speeksel zuivert je mond en voorkomt dat deze uitdroogt. In het geval van een droge mond, zullen de dode cellen zich op je tong opstapelen. Als deze cellen vervolgens gaan rotten, kunnen ze een geur veroorzaken. Veel mensen krijgen een droge mond tijdens hun slaap, waardoor ze ’s ochtends last hebben van een stinkende adem. Een droge mond kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicatie, problemen met de speekselklieren en voortdurend door de mond ademen.

Andere ziekten

Ziekten als longontsteking, bronchitis, chronische sinusinfectie, brandend maagzuur, lever- en nieraandoeningen, keelontsteking, sinusinfecties, enz. kunnen leiden tot een slechte adem.