Longembolie

Bij een longembolie raken er één of meerdere longslagaders verstopt met als gevolg dat het longweefsel niet van de gewenste hoeveelheid bloed kan worden voorzien. Het gedeelte van de long dat niet meer wordt voorzien van bloed kan tijdelijk of blijvend uitvallen.

Oorzaak longembolie

De bloedklonters die door de bloedstroom in de long zijn gekomen zijn vaak het gevolg van een trombose. Deze trombose is op een plaats in het lichaam ontstaan via een stolsel dat geheel of gedeeltelijk is losgekomen.

Het stolsel wordt met het aderlijke bloed meegevoerd en komt terecht in de longen via de rechterkant van het hart. De zuurstofopname van de long en zelfs de zuurstofopname van het hart komt hierdoor in het gedrang. Er kan een longinfarct optreden met afsterving van het longweefsel in 10 procent van alle gevallen die aan longembolie lijden. In zeer ongewone omstandigheden kunnen er andere embolieën optreden die in het slechtste geval enkel lucht bevatten.

Wie kan longembolie oplopen?

Het zijn voornamelijk ouderen die deze ziekte oplopen. Ze bewegen te weinig en brengen teveel tijd door in hun bed. Het risico word ook verhoogt bij mensen met kanker, bij overgewicht of bij mensen die het slachtoffer waren van een andere vorm van ziekte zoals een hartkwaal.  

Lees meer over: bloed , long , longembolie , longen