Leven met agorafobie

Leven met angst is geen prettig gevoel. Pleinvrees of agorafobie betekent dat je bang met om een vertrouwde omgeving te verlaten. Professionele behandeling kan helpen om deze fobie te overkomen en ervoor zorgen dat je geen gevangene wordt van je angsten. Zo kan je voorkomen dat agorafobie je leven gaat beheersen. Maar je kunt ook zelf een aantal stappen ondernemen om je angsten te reduceren.

Wat kan ik zelf doen?

  • Probeer om niet telkens beangstigende situaties of plaatsen te vermijden. Dit is geen gemakkelijke opgave, maar door de confrontatie met zulke situaties of plaatsen zullen ze minder angstaanjagend worden. Familie en vrienden kunnen je hierbij helpen.
  • Drink geen alcohol en neem geen drugs. Deze middelen zullen je angst alleen maar verergeren.
  • Je kunt zelf een dagboek bijhouden van je paniekaanvallen. Op die manier kan je kijken wanneer het beter of juist slechter gaat. Probeer dan te werken aan de slechtere periodes en tracht om oorzaken te zoeken waarom het dan juist slechter gaat. 
  • Als je geneesmiddelen moet nemen, gebruik ze dan ook correct. Zet zelf geen stappen om de medicatie te stoppen, maar raadpleeg eerst jouw arts.
  • Overweeg om deel te nemen aan een zelfhulpgroep. Op die manier kan je steun krijgen van mensen die hetzelfde meemaken als jou. Omgekeerd kan het ook: je kunt anderen helpen, want je verstaat ook waar zij doorgaan. Dit kan een erg bevrijdend effect hebben.
  • Leer vaardigheden om jezelf te kalmeren en je paniekaanvallen te verzachten. Eens je een paar vaardigheden onder de knie hebt, heb je al meer controle over de fobie. Ook relaxatietechnieken kunnen helpen. Meditatie en yoga zijn ontspanningstechnieken die geoefend kunnen worden als je niet angstig bent. Dan kan je deze technieken aanwenden in stressvolle situaties.
  • En als laatste, maar zeker niet minst belangrijke: Zorg goed voor jezelf! Vrienden, familie, de arts en de therapeut zijn mensen die je zeker kunnen helpen om je angst te overwinnen, maar uiteindelijk moet je het nog altijd zelf doen. Probeer dus om voldoende rust te nemen en evenwichtig te eten. Daarnaast is het belangrijk dat je controle tracht te krijgen over je angsten. Verwacht niet dat dit in één twee drie zal lukken. Blijf oefenen en geef de moed niet op! 
Lees meer over: agorafobie , angst , fobie , paniekaanvallen